Zajedno u borbi za bezbrižnije djetinjstvo

Milijana Latinović
Zajedno u borbi za bezbrižnije djetinjstvo

BANjALUKA, TREBINjE - Izgradnjom dnevnih centara za djecu sa poteškoćama u razvoju u Banjaluci i Trebinju stotine djevojčica i dječaka dobiće priliku da bezbrižnije i ljepše provode vrijeme u društvu svojih vršnjaka, što će predstavljati veliku pomoć i podršku njihovim roditeljima, koji rame uz rame s njima biju najveće životne bitke.

Dnevni centri u kojima bi djeca sa poteškoćama u razvoju imala svu potrebnu stručnu pomoć, njegu i podršku da što ljepše i kvalitetnije provode vrijeme sa vršnjacima cilj su ovogodišnje, desete po redu humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, koja se organizuje pod pokroviteljstvom predsjednice RS Željke Cvijanović.

Član Udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama “Sunce nam je zajedničko” iz Trebinja Mijat Šarović, koji je i predsjednik radne grupe koja će rukovoditi izgradnjom dnevnog centra u tom gradu, kaže za “Glas Srpske” da udruženje okuplja 128 djece sa poteškoćama u razvoju.

- Imamo solidno razvijen program dnevnog zbrinjavanja, ali zgrada u kojoj se udruženje nalazi trebalo bi da bude srušena u idućem periodu. Izgradnjom dnevnog centra dobićemo mnogo udobniji prostor od čak 810 kvadrata. Sva djeca, bez obzira na poteškoće, imaće prostor u kojem mogu boraviti, pa čak i u situacijama kada njihovi roditelji ne budu više živi. Jedina alternativa dnevnim centrima su ustanove zatvorenog tipa. Svjedoci smo nedavnih dešavanja u Pazariću, vjerujte, nije bolje ni u drugim ustanovama, a niko od nas to ne želi za svoje dijete - rekao je Šarović, zahvalivši predsjednici RS što je imala sluha za ove porodice.

Dodao je da njegov sin Vladan treba pomoć i podršku majke i oca 24 časa, te da će mu centar pružiti sve što mu je potrebno u trenucima kada roditelji ne budu mogli biti uz njega.

- Centar će pružiti stručnu pomoć djeci, ali i roditeljima, koji treba da nauče da prihvate problem i da se bore - kazao je Šarović.

Direktorica Centra “Zaštiti me” u Banjaluci Zorica Kuzmanović-Vasilić rekla je da će dnevni centar biti izgrađen u sklopu ove javne ustanove, te da je namijenjen djeci uzrasta od pet do 15 godina.

- Djeca sa smetnjama u razvoju zahtijevaju cjelodnevnu brigu. S obzirom na to da nakon nastave i u vrijeme raspusta nije uspostavljen sistem brige za djecu sa smetnjama u razvoju, izgradnjom ovog objekta biće unaprijeđen kvalitet života te djece i njihovih porodica - istakla je Kuzmanović-Vasilić i dodala da je na području Banjaluke 529 djece sa poteškoćama u razvoju.

Da bi ovi mališani dobili sigurno utočište, 22. decembra u Banskom dvoru Kulturnom centru talentovane djevojčice i dječaci će pjesmom i plesom pozvati sva humana srca da kucaju složno i pozivom na broj 1411 sakupe dovoljno novca za izgradnju centara.

Folklorni ansambli, horovi, balerine i baletani iz Banjaluke, Dervente, Zvornika, Istočne Ilidže, Trebinja, Drinića, Brčkog, Novog Sada i iz Poljske, ovogodišnji su partneri predsjednice na donatorskoj večeri. Krajiškim igrama predstaviće se KUD “Grmeč” iz Drinića.

- Djeca su oduševljena zbog poziva i što na ovaj način možemo dati doprinos u ovoj humanoj misiji. U narodnim nošnjama na binu će izaći 16 članova - rekao je predsjednik KUD-a Žarko Stojanović.

Da srca Srpske i Srbije kucaju kao jedno pokazalo se i na svim prethodim akcijama, kada je Vlada Srbije svesrdno donirala novac za podršku najmlađima. Ove godine sa vršnjacima iz RS na bini će nastupati i dvije devetogodišnjakinje iz Novog Sada, Tara Aleksić i Alekseja Tubić.

- One će se predstaviti svojom baletskom tačkom. Za njih je to veliki događaj, mnogo drugačiji od takmičenja na kojima nastupaju - kazala je majka jedne od učesnica Maja Aleksić, čiji korijeni sežu do Republike Srpske. 

Dirigent hora Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš” iz Istočne Ilidže Aleksandar Hart kaže da su ponosni što će dati doprinos ovoj humanoj misiji, te da će se publici predstaviti jednom kompozicijom. Na donatorskoj večeri nastupiće i učenice trebinjske Muzičke škole Marina Mučibabić i Marija Zirojević.

- Počastvovani smo pozivom predsjednice i nadam se da će cijela Republika i ove godine položiti ispit humanosti i da ćemo svi zajedno stići do zacrtanog cilja - rekla je direktorica škole Duška Babić.

 

Vrtići

Svoj doprinos jubilarnoj humanitarnoj akciji daće i vrtići iz Šipova, Čajniča, Teslića i Srpca.

- Djevojčice i dječaci pružiće podršku vršnjacima crtežima na temu “S ljubavlju hrabrim srcima”. Srećni smo i ponosni što smo dio ove plemenite misije - rekla je direktorica srbačkog vrtića “Naša radost” Dijana Milanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana