Zajedničke vježbe Foče i Plužina za veću bezbjednost turista

Srna
Zajedničke vježbe Foče i Plužina za veću bezbjednost turista

Službe spasavanja iz Foče i Plužina, poslije dvije vježbe u Nacionalnom parku “Sutjeska” i jedne na Pivskom jezeru, četvrtu i posljednju zajedničku vježbu, predviđenu projektom prekogranične saradnje, izvele su u kanjonu Tare, na njenoj lijevoj obali u Crnoj Gori.

U vježbi gašenja požara, kao i u prethodne tri u kojima su simulirane saobraćajne nesreće i povrede turista pri planinarenju, vatrogasci i spasioci iz dvije susjedne opštine pokazali su visok nivo osposobljenosti.

Povezivanje spasilačkih službi, opremanje i jačanje njihovih kapaciteta, što će posebno doprinijeti većoj bezbjednosti turista, jedan je od ciljeva projekta “Turizam, adrenalin i rafting avantura TARA”, koji područje opština Foča i Plužine promoviše kao jedinstvenu turističku destinaciju.

Po dvije zajedničke vježbe održane su u Nacionalnom parku “Sutjeska” i Parku prirode “Piva”.

Rukovodilac Civilne zaštite u Foči Miloš Jakić rekao je da je prva vježba bila na planini Maglić, gdje su simulirali povređivanje putnika u motornom vozilu i povređivanje planinara pri usponu na planinu.

“Druga vježba bilo je simuliranje spasavanja turista iz kanjone rijeke Hrčavke, a treću vježbu imali smo na Pivskom jezeru - simulacija slijetanja putničkog vozila i evakuacija unesrećenih iz deformisanog vozila pomoću hidrauličnog razvalnog alata”, naveo je Jakić.

U završnoj vježbi u kanjonu Tare simuliran je požar koji se sa zapaljenog vozila proširio na okolnu šumu.

“Cilj ovih vježbi je jačanje i povezivanje službi zaštite i spasavanja, da budemo spremni da u slučaju vanrednih situacija priteknemo jedni drugima u pomoć. Ovo je početak dobre saradnje”, naveo je Jakić.

Mirko Cicmil iz Službe zaštite i spasavanja opštine Plužine zadovoljan je uspostavljanjem saradnje i pokazanim nivoom spremnosti da brzo i efikasno reaguju.

“Drago nam je da smo upoznali kolege iz Foče, da smo ostvarili dobru saradnju i da smo spremni jedni drugima priteći u pomoć. Nastavićemo saradnju uz želju da razloga za ovakve intervencije bude što manje”, rekao je Cicmil.

Projekat prekogranične saradnje “Turizam, adrenalin i rafting avantura TARA” finansira Evropska unija, a sprovode opštine Foča i Plužine u saradnji sa Parkom prirode “Piva” i Turističkom organizacijom Foča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana