Za zapošljavanje i samozapošljavanje 345 lica 1,8 miliona KM

Srna
Foto: Srna

PALE - Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić potpisao je danas na Palama ugovore o zapošljavanju i samozapošljavanju 345 lica sa područja ove opštine, za šta će biti obezbijeđeno 1,8 miliona KM.

Vujičić je rekao novinarima da je podneseno 145 zahtjeva poslodavaca, te precizirao da su ovogodišnjim programom obuhvaćena 103 pripravnika, 105 radnika koji će biti zaposleni u privredi, dok su ostali zainteresovani za samozapošljavanje.

"Ugovori su potpisani u okviru šest projekata koji su realizovani ove godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.800.000 KM. Pale su opština koja je procentualno povukla najviše sredstava u odnosu na ostale opštine u Republici Srpskoj", istakao je Vujičić.

Vujičić je dodao da su poslodavci pokazali interesovanje za projekte Zavoda i našli zajednički cilj da smanje nezaposlenost i dođu do kvalitetne radne snage.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da su danas potpisani ugovori sa poslodavcima koji će zaposliti 345 lica po svim osnovama programa i da je to i prilika za odrađivanje pripravničkog staža.

On je istakao da će opština zaposliti određen broj pripravnika, kao i sva preduzeća i ustanove čiji je osnivač lokalna zajednica.

Jugović je rekao i da će neko od pripravnika sigurno naći stalno zaposlenje nakon obavljenog pripravničkog staža, te zahvalio Vladi Republike Srpske i Zavodu za zapošljavanje što su u godini ekonomske krize plasirali sredstva za zapošljavanje i samozapošnjavanje. Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije opštine Pale Dragan Jakić rekao je da će zaposliti jednu osobu posredstvom programa Zavoda za zapošljavanje Srpske, te da su i prošle godine imali jednog pripravnika.

"Ovo je odlična prilika za mlade koji su se edukovali godinama i završili visoke škole da bi imali priliku da steknu znanja u Turističkoj organizaciji s obzirom na to da turizam na Palama ide uzlaznim putanjom", naveo je Jakić.

Danka Petronić rekla je da je predala zahtjev za samozapošljavanje i dobila 5.000 KM za otvaranje kafe-igraonice "Tik-tak" na Palama, što će joj mnogo značiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana