Za sedam dana izrečeno 78.000 KM kazni i jedna zabrana rada zbog nepoštivanja mjera

Srna
Za sedam dana izrečeno 78.000 KM kazni i jedna zabrana rada zbog nepoštivanja mjera

BANjALUKA - Zbog nepoštovanja preventivnih mjera zaštite od epidemije u zajednici i radnim sredinama, inspektori su u kontrolama izvršenim u proteklih sedam dana izrekli kazne u iznosu od 78.000 KM, dok je za jedan objekat izrečena mjera privremene zabrane rada, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da su Republički inspektori protekle sedmice izvršili 976 inspekcijskih kontrola poštovanja preventivnih mjera zaštite od epidemije, dok su u 53 slučaja subjekti zatečeni u prekršaju.

Iz Inspektorata navode da je akcenat u kontrolama usmjeren na objekte koji zbog frekvencije građana na dnevnom nivou predstavljaju visokorizične subjekte, kao što su ugostiteljski i trgovački objekti, veliki trgovački centri, frizerski saloni, ali od kontrole nisu izuzete ni druge vrste objekata.

- Imajući u vidu tešku epidemiološku situaciju, Inspektorat Republike Srpske u svom punom kapacitetu nastavlja sa pojačanom kontrolom poštovanja preventivnih mjera, u skladu sa Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije i preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske - navedeno je u saopštenju.

Iz Inspektorata dodaju da su za potrebe vršenja pojačanog nadzora angažovani republički inspektori svih 13 inspekcijskih sektora, a rad inspektora organizovan je u smjenama, u radne dane, kao i dane vikenda.

- Neprihvatljivo je i neće se tolerisati da neodgovorni pojedinci i nakon godinu dana, sada već svjesno krše epidemiološke mjere. Za svaki utvrđeni prekršaj snosiće sankcije u skladu sa zakonom - naglašavaju iz Inspektorata Republike Srpske i podsjećaju da se nepostupanje po zdravstvenim propisima tokom epidemije smatra krivičnim djelom.

U saopštenju se navodi da je u okviru sprovođenja navedenih mjera do sada izvršeno 56.995 inspekcijskih kontrola u kojima su izrečene kazne u iznosu od 1.389.200 KM, dok je za 74 objekta izrečena mjera privremene zabrane rada.

Iz Inspektorata pozivaju privredne subjekte i građane da ostanu odgovorni u poštovanju preventivnih mjera i na taj način daju svoj doprinos u borbi protiv virusa korona.

- Navedene mjere predstavljaju minimalan i zanemariv napora za svakog pojedinca, a pružaju veliki doprinos naporima zdravstvenih radnika na stabilizaciji cjelokupne situacije - navedeno je u saopštenju.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana