Za saniranje i označavanje crnih tačaka 1,63 miliona KM

Agencije
Za saniranje i označavanje crnih tačaka 1,63 miliona KM

BANjALUKA - Preduzeće "Putevi Republike Srpske" identifikovalo je ukupno 45 lokacija gdje se najčešće dešavaju saobraćajne nezgode, za čije je označavanje i sanaciju u ovoj godini planirano 1,63 miliona KM.

Vršilac dužnosti direktora ovog preduzeća Nenad Nešić izjavio je Srni da je svaka lokacija na kojoj je identifikovano opasno mjesto različita, te se svakoj posebno pristupa. 

"Sanacija ne mora nužno obuhvatati građevinske radove, te je planirano da se na određenom broju lokaliteta iz godine u godinu vrši rekonstrukcija, a ostatak označava saobraćajnom signalizacijom i obezbijedi opremom", pojasnio je Nešić. 

On je naveo da su u potpunosti sanirana opasna mjesta gdje su bile naplatne kućice u Glamočanima kod Banjaluke, raskrsnica u Istočnom Sarajevu (opasno mjesto Dobrinja) i raskrsnica u naselju Rebrovac, gdje je izgrađen kružni tok. 

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je Srni da su tačke koje trenutno predstavljaju najveću opasnost magistralni putevi na dionici Lamovita-Ivanjska, u mjestu Piljagići, zatim dionica Nova Topola-Srbac, u mjestu Povelič (Crnaja), dionica Šargovac-Banjaluka, u mjestu Rakovačke Bare, te raskrsnica u banjalučkom naselju Karanovac. 

Veliku opasnost za saobraćaj predstavljaju i dionica Karanovac-Crna Rijeka, u mjestu Šervalov kuk, dionica Klašnice jedan-Gornja vijaka jedan u mjestu Tutnjevac, te dionica Sumbulovac-Ljubogošta, u mjestu Ljubogošta. 

Radović je naveo da se prošle godine na putevima Srpske dogodilo oko 10.200 saobraćajnih nezgoda, u kojima je poginulo 118 lica, teško su povrijeđena 573, a lakše 2.501. 

"Svi ovi pokazatelji manji su u odnosu na 2018. godinu za sedam do 10 odsto", naveo je Radović. 

On kaže da je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda nepropisna i neprilagođena brzina kretanja, te je, prema zvaničnim statistikama Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srpske, na nesreću ili nezgodu kvalitet saobraćajnice uticao u procentu do jedan odsto. 

"Međutim, od 1. januara MUP Srpske podatke o saobraćajnim nezgodama vodi prema metodologiji koja je u primjeni u EU i koja obezbjeđuje tačnije podatke o uzrocima. Ta metodologija je u Srbiji u primjeni već dvije godine i kod njih put učestvuje kao uzrok nezgode ili je uticao na njene posljedice sa oko 20 odsto", napomenuo je Radović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana