Za mjesec dana povučeno šest proizvoda, od čega pet za djecu

Srna
Za mjesec dana povučeno šest proizvoda, od čega pet za djecu

Banjaluka - Sa tržišta BiH u posljednjih mjesec dana povučeno je šest proizvoda za koje je utvrđeno da njihovo korištenje predstavlja rizik, od kojih je pet proizvoda namijenjeno za djecu, podaci su Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Povučena su četiri modela dječijih igračaka uvezenih iz Kine, za koje je utvrđeno da su hemijski rizične jer sadrže toksični ftalat.

Riječ je o plastičnoj igrački na naduvavanje “Poni”, dječijoj igrački “Poni”, plastičnoj lutki i lutki “Sofija”.

Utvrđeno je i da siperak za bebe uvezen iz Turske sadrži ftalat, što nije u skladu sa Odlukom o ograničenju stavljanje na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate.

Nadležne komisije za sve ove proizvode naložile su povlačenje sa tržišta i njihovo uništavanje, a onima koji su ih kupili savjetuje se da prestanu da ih koriste.

U posljednjih mjesec dana sa tržišta je povučen i električni ventilator tip XSj02-180 uvezen iz Kine, za koji je utvrđen da predstavlja opasnost od strujnog udara.

Ovaj proizvod povučen je iz prodaje i biće uništen, a oni koji su ga kupili treba da prestanu da ga koriste ili vrate u trgovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana