Vulić: Smrtnost od kardiovaskularnih oboljenja 46 odsto

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- U Republici Srpskoj smrtnost uzrokovana kardiovaskularnim oboljenjima smanjena je u 2021. godini i iznosila je 46 odsto, odnosno manje od 7.000 osoba umre od ovih bolesti, izjavio je predsjednik Fondacije "Zdravlje i srce" Duško Vulić.

Vulić je rekao da Republika Srpska trenutno ima 100 kardiologa, ali da je problem nedostatak dječijih kardiologa, kojih nema dovoljno ni u zemljama Evrope.

On je novinarima u Banjaluci, povodom obilježavanja Svjetskog dana srca, rekao da Republika Srpska spada u zemlje sa visokim rizikom, te da već 20 godina učestvuje u aktivnostima koje se odnose na upoznavanje stanovništva o potencijalnim rizicima i prevenciji.

Vulić je upozorio da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti od kojih u svijetu trenutno umire oko 20 miliona ljudi, dok bi se ovaj broj do 2030. godine mogao povećati na 23 miliona.

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić rekao je da je cilj ovogodišnjeg slogana obilježavanja Svjetskog dana srca "Koristi srce, znaj o srcu" da se skrene pažnja javnosti na faktore koji odnose najviše života u Srpskoj i svijetu.

"Faktori koji mogu znatno uticati na razvoj kardiovaskularnih bolesti su neadekvatna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, prekomjerno pušenje i brojni drugi", naveo je Škrbić.

On je napomenuo da, ukoliko pojedinac nije upoznat o rizicima i vrsti bolesti, rezultati prevencije mogu biti jako loši.

Direktor banjalučkog Doma zdravlja Nevena Todorović rekla je da ova zdravstvena ustanova kontinuirano, tokom cijele godine radi preventivne preglede, a podaci su zabrinjavajući.

"Najveći broj naših pregledanih građana ima po tri faktora rizika, a to su nedovoljna fizička aktivnost, pušenje i gojaznost. Zabrinjavajuće je i da mjerenjem više od 50 odsto pacijenata ima povišene vrijednosti holesterola u krvi", navela je Todorovićeva.

Sa današnje konferencije za novinare povodom Svjetskog dana srca koju je organizovao Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci poručeno je da su za zdravo srce od vitalnog značaja pravilna ishrana, rekreacija i redovno vježbanje, san i odmor, kao i izbjegavanje duvana i štetne upotrebe alkohola.

U evropskom regionu od 9,6 miliona umrlih od kardiovaskularnih bolesti umrlo je 4,9 miliona ili 51 odsto, a izgubljeno je 34,4 miliona života zbog prerane smrti i onesposobljenosti ili 30 odsto od ukupnog broja izgubljenih života od svih uzroka.

Svjetska Federacija za srce definisala je cilj da se do 2033. godine smanji umiranje od kardiovaskularnih bolesti za 33 odsto. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana