Vukoje: Ljekovitu snagu proizvodima „ljekobilja“ daje hercegovački krš

SRNA
Foto: SRNA

NOVI SAD- Suvlasnik i predsjednik Kompanije "Ljekobilje Hercegovina" iz Ljubinja Božo Vukoje rekao je da ljekovitu snagu njenih proizvoda daje podneblje u kome dominira hercegovački krš koga sunce obasjava 300 dana godišnje, a takva roba se izvozi u EU i 11 zemalja svijeta.

"Ljekovito bilje od kog spravljamo naše nadaleko poznate čajeve, kapi za inhalaciju, kreme, losione, mirisne vrećice i drugo sunce žari 300 dana godišnje, a bere se praktično iz kamena, odnosno zemlje kojom dominira kalcijum karbonat. Bez ikakvog pretjerivanja, to je pravi osnov da naši proizvodi budu pravi melem za dušu i tijelo čovjeka", rekao je Vukoje Srni na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

On je dodao da oskudnom, ali bogatom "Božijem darivanju" umnogome pripomaže 22-godišnje znanje, iskustvo i tehnologija "Ljekobilja" kada je riječ o pravljenju kvalitetnih proizvoda od ljekovitog bilja.

"Znanje i iskustvo od ljekovitih biljaka iz hercegovačkog krša stvorile su 250 proizvoda organskog i prirodnog porijekla, koji su poznati širom Evrope i svijeta", rekao je Vukoje na zajedničkom štandu Privredne komore Republike Srpske i Spoljnotrgovinske komore BiH.

On je napomenuo da je sva proizvodnja "Ljekobilja" sertifikovana za izvoz u EU kao organska i prirodna.

"Ljekobilje svoje proizvode izvozi u EU, kao i 11 zemalja svijeta. Eto, prošle godine smo doprli i do Kanade, odakle stižu vjesti da posao dobro ide. Kvaliteti naših proizvoda prepoznaju se širom svijeta, što potvrđuju i meritorne laboratorijske analize", rekao je Vukoje.

On je naveo da na ovogodišnjem sajmu "Ljekobilje" posjetiocima predstavlja gotovo sav svoj asortiman.

Posjetiocima su na štandu ponuđeni čajevi, čajne mješavine, biljne kapi, kapi za inhalaciju, losioni za kosu, kreme za njegu lica, ulja za masažu, etarska ulja i drugi proizvodi.

Vukoje kaže da "Ljekobilje" nije mijenjalo cijenu proizvoda od epidemije virusa korona.

"Nije se lako takmičiti sa svijetom i Evropom kad je riječ o organskoj proizvodnji jer je veoma skupa. Ipak, `Ljekobilje` od epidemije korone nije mijenjalo cijene proizvoda niti je na njih uticala ukrajinska kriza. Jednostavno, želimo ljudima ostati pristupačni i cijenom, kao što smo bili i dosad", rekao je Vukoje.

Prema njegovim riječima, "Ljekobilje" u Ljubinju ima osam hektara sopstvenih plantaža ljekovitog bilja, a uz imaju više od 40 kooperantskih ugovora po Hercegovini sa ljudima, seljacima koji imaju svoju zemlju.

Gaje, dodao je, 20 vrsta ljekovitog bilja, a među njima dominiraju lavanda, smilje, vrijesak, žalfija, timijan, majčina dušica, ruzmarin, neven.

Na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu ponudu direktno predstavlja 11 preduzeća i kompanija iz Srpske, dok će se njih više od 20 predstaviti putem kataloga.

 


U Novom Sadu do petka, 27. maja, traje 89. po redu Međunarodni poljoprivredni sajam koji je okupio više od 1.100 učesnika iz Srbije, kao i dvadesetak zemalja Evrope i svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana