Vujičić: Za samozapošljavanje 1.300 demobilisanih boraca 13 miliona KM

Srna
Foto: Srna

BILEĆA - Vlada Republike Srpske izdvojila je ove godine, posredstvom Zavoda za zapošljavanje Srpske, 13 miliona KM za samozapošljavanje demobilisanih boraca, a novac će dobiti svaki od 1.300 prijavljenih, izjavio je danas u Bileći direktor Zavoda za zapošljavanje Miroslav Vujičić, koji je najavio sličan program i za sljedeću godinu.

Vujičić je u Bileći potpisao ugovore sa 105 demobilisanih boraca kojima će biti dodijeljeno po 10.000 KM za samozapošljavanje i realizaciju njihovih poslovnih ideja, poželjevši im uspjeh.

“Ove godine smo, u okviru programa žZajedno do poslaž, planirali zapošljavanje 300 demobilisanih boraca, međutim interesovanje širom Republike Srpske bilo je ogromno i imali smo 1.300 zahtjeva”, rekao je Vujičić.

On je dodao da su zajedno sa Vladom Republike Srpske uspjeli izdvojiti dodatna sredstva za sve borce.

“Svaki od njih je prošao, osim 60 boraca koji su prethodnih godina koristili sredstva po istom programu”, naveo je Vujačić.

On je najavio da će poslije potpisivanja ugovora bilećkim borcima sredstva biti prebačena na račune, 70 odsto u ovoj godini, a 30 odsto u sljedećoj.

“Planiramo i iduće godine isti program žZajedno do poslaž, koji svake godine modifikujemo tako da se povećava iznos sredstava koji svaki borac može da dobije”, naglasio je Vujičić.

Vujičić je potpisao i ugovore sa šest poslodavaca iz Bileće prema programu zapošljavanju u privredi i sa četiri poslodavca prema programu kojim je predviđen regresni povrat sredstava za doprinose.

“U Bileći su ukupno u okviru svih tih programa zaposlene 132 osoba sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, za šta je izdvojeno 1.134.000 KM”, naveo je Vujičić.

Vujičić je naglasio da je, osim boraca, cilj zapošljavanje i u privredi, kao i zapošljavanje pripravnika u okviru dvije komponente.

“Ove godine imamo i zapošljavanje djece poginulih boraca, a sljedeće godine ćemo to proširiti”, najavio je Vujičić.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana