Vučić uručio Dodiku 10.000 doza vakcine „AstraZeneke“ za Srpsku

Srna
Vučić uručio Dodiku 10.000 doza vakcine „AstraZeneke“ za Srpsku

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je u Beogradu srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku 10.000 doza vakcine kompanije „AstraZeneka“ za Republiku Srpsku.

Vučić je uručio vakcine tokom posjete sa Dodikom Institutu za virusologiju i serume „Torlak“ u Beogradu, a za 15 dana biće isporučeno još 10.000 doza vakcina kompanije „AstraZeneka“, dok će „sputnjik ve“ biti obezbijeđen kada bude napravljen u Torlaku.

Milorad Dodik zahvalio je za podršku Srbije i danas uručene vakcine namijenjene za Republiku Srpsku.

Dodik je istakao da je Srbija uvijek bez oklijevanja pomagala Srpskoj, te da je dokaz za to i ovih 10.000 vakcina.

- Ovo nam znači jer smo mi zbog ukupnih odnosa u BiH i na nivou BiH pokazali potpuni neuspjeh oko nabavke vakcina, imajući u vidu i stanje na tržištu proizvođača. Zato zahvalnost za ovu količinu vakcina - rekao je Dodik novinarima.

On je rekao da je Srpska uspijevala da obezbijedi vakcine direktnom nabavkom ili putem određenih donacija, da je oko 50.000 ljudi vakcinisano, te ocijenio da bi „jači proces vakcinacije“ trebao biti u narednim sedmicama.

Dodik je istakao da je ovo značajna pomoć koju Srpska dobija od Srbije.

On je rekao da mu je drago što se nalazi na institutu „Torlak“ koji je „kultno mjesto srpskih zdrastvenih institucija“.

-Drago mi je što Vlada Srbije i predsjednik Srbije Vučić ulažu pažnju da se ovo podigne na mnogo viši nivo, jer mi to posmatramo kao dio nečega što pripada i nama i daje nam mogućnost da lakše obezbijedimo mnoge stvari koje su potrebne za različite zdravstvene opasnosti - rekao je Dodik.

On je ukazao na činjenicu da je Srbija lider u pogledu nabavke vakcina i vakcinaciji stanovništva, te da je pomagala i BiH, FBiH, Kantonu Sarajevo, Republici Srpskoj.

Dodik je podsjetio da je postojala mogućnosti da svi iz Republike Srpske, pa i BiH dođu i vakcinišu se u Srbiji bez ikakvih usloljavanja, što je omogućilo znatno rastrećenje ne samo u Srpskoj, nego i BiH.

-Vidjeli ste na koji način su neki to propratili, ali širina i veličina Srbije je mogla da istrpi i te kritike i da ostane ono što jeste, a to je da pomaže drugima i da to nesebično uvijek čini - rekao je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da će prozivodnja vakcine u Srbiji riješiti dugoročno problem vakcina u regionu.

-Radujem se svim naporima u upogledu razvijanja kapaciteta za jačanje značaja uloge u prozvodnji vakcina i svih drugih medikamenata u institutu “Torlak“ - rekao je Dodik.

- Srbija će, uz današnju donaciju od 10.000 doza vakcina „astra zeneke“ protiv virusa korona za Republiku Srpsku obezbijediti i ruske vakcine „sputnjik“, kao i bilo koje druge - rekao je Vučić.

Vučić je zahvalio Dodiku što je lično preuzeo donaciju vakcina „astra zeneka“, te precizirao da ta donacija obuhvata još 10.000 doza za revakcinisanje.

On je rekao i da je Srbija spremna da Republici Srpskoj dostavi i bilo koju druge vakcine protiv virusa korona, za koje dobije dozvole za izvoz.

-Za Republiku Srpsku, i po pitanju vakcina, uvek smo tu na raspolaganju i kad god možemo da pomognemo to ćemo i da uradimo - rekao je Vučić.

On je naglasio da su odnosi Srbije i Republike Srpske na izuzetno visokom nivou, te naglasio da će se takvi bratski i prijateljski odnosi negovati i u budućnosti.

Vučić je rekao da Srbija može da pomogne i Republici Srpskoj i svima drugima u regionu jer je obezbijedila dovljno vakcina za svoje građane.

On je precizirao da je Srbija danas prešla broj od tri miliona datih doza, a da je više od 1,2 miliona građana revakcinisano.

Prema njegovim riječima, Srbija će u ponedjeljak dobiti još 211.000 doza vakcine „fajzer“, da očekuje do kraja aprila još 500.000 kineske vakcine „sinofarm“, kao i nove količine ruske vakcine „sputnjik“.

On je izrazio zadovljstvo što je na Institutu „Torlak „ počelo punjenje i pakovanje ruske vakcine „sputnjik“, te potvrdio da će polovinom narednog mjeseca biti proizvedene i prve količine.

 

Prethodno su Vučić i Dodik tokom obilaska Instituta „Torlak“ upoznati sa šemom rada i potrebama ove ustanove, a pokazana im je i bočica sa komponentom jedan za ruski vakcinu „sputnjik ve“, koja će se ovdje proizvoditi.

- Za nekoliko meseci ćemo proizvoditi i supstancu i tečnost i tada ćemo tek biti nezavisna zemlja - rekao je Vučić, kome je za uspomenu poklonjena jedna bočica sa komponentom „sputnjika ve“, koji će se proizvoditi na Institutu „Torlak“.

Vučić je rekao da je zdravstvo među četiri stuba ozbiljne i moćne države.

On je naveo da se u EU već može čuti da će biti pakao oko nabavke vakcina za grip, te ocijenio da zato Srbija treba da ulaže u „Torlak“ da ne zavisi ni od koga.

Iz Ruskog fonda za direktne investicije (RFPI) juče je saopšteno da je na Institutu „Torlak“ pokrenuta proizvodnja vakcine protiv virusa korona „sputnjik ve“ i da će u budućnosti moći da se izvozi u države regiona.

Ovim je Srbija postala prva država u južnoj Evropi koja će proizvoditi „sputnjik“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana