Vrhovac: IRB jedan od najznačajnijih razvojnih faktora

Srna
Vrhovac: IRB jedan od najznačajnijih razvojnih faktora

GRADIŠKA - Vršilac dužnosti direktora Investiciono razvojne banke (IRB) Republike Srpske Dražen Vrhovac izjavio je danas da je IRB na području Srpske plasirao dvije milijarde i 600 miliona KM, čime se te banka postavila kao jedan od najznačajnijih razvojnih faktora.

Vrhovac je nakon sastanka sa gradonačelnikom Gradiške Zoranom Adžićem rekao da je na području Gradiške do sada IRB plasirao oko 148 miliona KM za različite projekte i kreditne linije.

“Devet miliona KM plasirano je za stambene kredite, 13 miliona putem obveznica i 126 miliona maraka kao podršku privrednom razvoju Gradiške”, izjavio je Vrhovac novinarima u Gradišci.

On je naveo da su u drugoj polovini godine planirane posjete gotovo svim gradovima i opštinama Srpske, gdje će biti predstavljeni svi proizvodi IRB-a, dodajući da su početkom nove godine uvedene i nove kreditne linije.

“Jedna od njih su i krediti za nabavku nove opreme i tehnologija, gdje smo za naše privrednike predvidjeli kamatnu stopu od tri odsto, sa rokom otplate od 12 godina i grejs periodom od dvije godine”, rekao je Vrhovac.

On je podsjetio da je IRB Srpske u martu za sve kredine linije za privredu smanjio kamatnu stopu na 0,5 odsto.

Vrhovac je najavio da IRB na Dan banke - 6. decembra planira da pokrene Prvu investicionu konferenciju posvećenu pravcima razvoja privrede Republike Srpske.

“Pokušaćemo da uz eminentna imena iz Republike Spske, BiH i okruženja dođemo do zaključaka u kom pravcu privreda Srpske treba da se kreće, da ih ponudimo Vladi koja će to ugraditi u Ekonomsku politiku i da IRB na osnovu toga kreira nove kreditne linije”, dodao je Vrhovac.

On je zahvalio gradonačelniku Adžiću za kvalitetnu saradnju, navodeći da malo lokalnih zajednica u katalozima sa projektima spremno čeka investitore i da to Gradišku postavlja na čelo gradova i opština koji znaju šta i kako hoće da rade na razvoju.

Adžić je naveo da je sa Vrhovcem razgovarao i o finansijskoj podršci za realizaciju projekta razvoja vodovodne mreže “Gradiška-istok”, koji predviđa izgradnju 1.534 metra primarne vodovodne mreže za gradska naselja “Krošnja” i “Jelšingrad dva”.

“Izgradnjom ovog vodovoda biće omogućen priključak na vodovodnu mrežu za oko 580 domaćinstava, u kojima živi više od 1.900 građana od kojih su mnogi u stanju socijane potrebe”, istakao je Adžić.

On je naveo da je za ovaj projekat predviđen grant od IRB-a od 100.000 KM, te da će grad Gradiška uložiti 80.000 KM.

“Kroz ovaj projekat predviđeno je i da volenteri vrše promociju i edukaciju o zanačaju racionalnog trošenja vodnih resursa”, dodao je Adžić.

On je zahvalio Vrhovcu i IRB-u za dosadašnju uspješnu saradnju, za koju je izrazio uvjerenje da će biti još uspješnija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana