Vrančić: Lani obrađeno oko 3.000 prigovora građana

Agencije
Vrančić: Lani obrađeno oko 3.000 prigovora građana

DOBOJ - Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske prošle godine obradilo je oko 3.000 prigovora od kojih se 70 odsto odnosi na usluge od opšteg ekonomskog interesa koje se pružaju na lokalnom ili republičkom nivou, rekao je rukovodilac Odsjeka za zaštitu potrošača u tom ministarstvu Braco Vrančić.

"Znatan broj prigovora odnosi se na telekomunikacione usluge, a drugi, možda i veći dio, na usluge koje pružaju lokalne zajednice, javne usluge grijanje, isporuke električne energije, odvoz smeća i druge", izjavio je Vrančić novinarima prije početka četvrtog Sajma potrošačkih prava koji u Doboju traje do nedjelje, 16. februara. 

On je poručio da su to problemi koje treba da rješava lokalna zajednica zbog čega je resorno ministarstvo prošle godine iniciralo da se konačno formiraju savjeti za zaštitu lokalnih potrošača koji svaka lokalna uprava u Srpskoj treba da ima. 

"U tim savjetima, u kojima svoje mjesto mora da ima i predstavnik udruženja za zaštitu potrošača, raspravlja se o odlukama ili uslovima pružanja usluga koje lokalna uprava donosi ili daje saglasnost javnim preduzećima na činjenje", naveo je Vrančić. 

On je istakao da u preduzećima koja pružaju javne ekonomske usluge, takođe, treba da postoje komisije za zaštitu potrošačkih prava sa predstavnikom lokalnog udruženja za zaštitu potrošača. 

Vrančić je istakao da je zadovoljan što je u Doboju nedavno formirano savjetodavno tijelo za potrošače, za koje kaže da je pomoćno tijelo koje svojim stavovima i savjetima pomaže gradonačelniku prije konačnog donošenja opštih uslova pružanja usluga od ekonomskom interesa. 

"Istina, predstavnik udruženja za zaštitu potrošača nema pravo na veto, ali je važan njegov glas i javno djelovanje", naveo je Vrančić. 

Ombudsman za zaštitu potrošača BiH Saša Marić rekao je da je ova institucija prošle godine dobila više od 1.000 žalbi građana, od čega se 500 odnosilo na usluge od opšteg ekonomskog interesa, te ukazao na značaj uloge lokalne zajednice bez čije podrške nije moguće provesti kvalitetnu zaštitu potrošača. 

Marić je pohvalio projekat formiranja savjeta za potrošače koji se realizuje u Republici Srpskoj. 

"U Federaciji BiH taj projekat još nije zaživio. To je hvale vrijedan projekat koji se radi u Republici Srpskoj i to je projekat na kome se treba raditi intenzivno, ali i kroz godine ga održavati", rekao je Marić. 

Predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača "Reakcija" iz Banjaluke Dušan Srdić rekao je da građani najčešće prigovaraju na trgovačke usluge, te usluge od opšteg ekonomskog interesa i naveo da ih dosta dobro rješavaju zahvaljujući svojim predstavnicima u komisijama za zaštitu potrošačkih prava. 

On je upozorio da su građani kao pojedinci vrlo needukovani i neinformisani o svojim potrošačkim pravima i da trgovci nemaju mnogo simpatija za rad komisija za zaštitu potrošačkih prava. 

Organizator četvrtog Sajma potrošačkih prava je dobojsko Udruženje za zaštitu potrošača, čiji predsjednik Snežana Šešlija je navela da broj prigovora u ovoj lokalnoj zajednici i nije veliki s obzirom na probleme. 

"Prema našem istraživanju, od oko 1.000 građana koji dojave problem, svega 100 njih podnese i prigovor", rekla je Šešlija i dodala da je u posljednje vrijeme zadovoljna saradnjom gradske i republičke inspekcije. 

"Gradska uprava Doboja treba da nam bude stvarni partner ne u rješavanju prigovora, već da rješavamo uzroke koji su doveli do prigovora, kao i da se priključe u kampanjama i informisanju građana i trgovaca", rekla je Šešlija, komentarišući informaciju da je u Doboju nedavno formiran Savjet za potrošače. 

Ona je ukazala da je u Doboju sve više prisutan problem u vezi sa komunalnom naknadom, koja se naplaćuje putem Direkcije za razvoj i izgradnju grada, i da se trenutno traže pravna tumačenja u koju vrstu usluge i naplaćivanja spada komunalna naknada. 

Sajam potrošačkih prava danas i sutra održava se u hotelu "Integra" i konferencijskog je tipa, a planirano je održavanje panel diskusija u skladu sa potrebama građana i trgovaca, s akcentom na sudske prakse kod naplate komunalnih usluga, odnosno usluga od posebnog ekonomskog značaja. 

Sajam se završava u nedjelju, 16. februara, u Sali skupštine grada Doboja gdje se organizuje info-dan za građane od 10.00 do 14.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana