Voda stiže na hercegovačke oranice

R. Mi.
Voda stiže na hercegovačke oranice

Trebinje - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da su, u saradnji sa Svjetskom bankom, obezbijeđena sredstva i pripremljena infrastruktura za projekat navodnjavanja oko 850 hektara poljoprivrednih površina na području Trebinja, vrijedan nešto manje od šest miliona KM.

Pašalić je juče na sastanku sa predstavnicima Svjetske banke i trebinjske Gradske uprave naglasio da resorno ministarstvo ulaže sredstva u sisteme za navodnjavanje, kako putem projekata Svjetske banke, tako i iz agrarnog budžeta.

- Razgovarali smo i o aneksu postojećeg ugovora čija je vrijednost dodatnih pet miliona KM, čime bismo završili navodnjavanje oko 2.000 hektara obradivih površina na području Trebinja - rekao je Pašalić.

Istakao je da je bilo riječi i o projektima koji se odnose na šumarstvo i zaštitu od poplava vrijednim više od 100 miliona KM koji bi bili realizovani u budućnosti.

Direktorica za strategiju operacija u Svjetskoj banci Merijem Šerman rekla je da je navodnjavanje veoma važan segment održivosti poljoprivrednog sistema, posebno imajući u vidu klimatske promjene i važnost obezbjeđivanja ravnomjernog snabdijevanja vodom.

Projektant u preduzeću “Hidroelektrane na Trebišnjici” Duško Vujović rekao je da će projekat biti realizovan u tri faze.

- Prva faza obuhvata 9,5 kilometara cjevovoda, dvije pumpne stanice i rezervoar za vodozahvat Zupci. Drugu fazu će finansirati Gradska uprava i HET, i to pet kilometara glavnog distributivnog cjevovoda i 25 kilometara sekundarne mreže. Treća faza je vrijedna 4.800.000 KM i predviđa širenje sekundarne mreže - rekao je Vujović.

Pašalić je u okviru posjete Trebinju posjetio Centar za gazdovanje kršem i “Hercegovačku kuću”.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana