Vlažni kolovozi u Hercegovini i Donjem Podrinju

Srna
Vlažni kolovozi u Hercegovini i Donjem Podrinju

BANjALUKA - Zbog kiše se u Hercegovini i donjem Podrinju vozi po mokrim i klizavim kolovozima, a u ostalim dijelovima Republike Srpske nije bilo padavina i kolovozi su suvi i mjestimično vlažni, dok se na putevima u većem dijelu Federacije BiH saobraća po vlažnom ili mokrom kolovozu, uz mjestmično registrovane jače udare vjetra.

Iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske vozačima jutros skreću pažnju na povremeno jake udare vjetra, kao i na učestale odrone zemlje i kamenja na kolovoz na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina, te podsjećaju da je zimska oprema zakonski obavezna.

Svi putevi na kojima se izvode radovi propisno su obilježeni privremeno postavljenom saobraćajnom signalizacijom koja reguliše saobraćaj i čije poštovanje je obavezno.

Saobraćaj je obustavljen na regionalnom putu R-I 1105 Mrakovica-Podgradci-Gradiška.

Na dijelu regionalnog puta R-459, Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranja klizišta, saobraćaj se odvija otežano, jednom saobraćajnom trakom. AMS preporučuje svim učesnicima u saobraćaju da za kretanje koriste alternativne pravce.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu MI-101 Klašnice-Laktaši /stara oznaka M-16/ u Laktašima, zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznim putem kroz Laktaše.

Zbog malog kapaciteta obilaznice kroz centar Laktaša, na snazi je zabrana teretnog saobraćaja /osim za vozila dostave i vozila čije odredište je prije zone radova/. Sav teretni saobraćaj se preusmjerava na auto put. Iz pravca Gradiške: petlja Aleksandrovac; iz pravca Banjaluke vozila kod hotela “Ćubić” preusmjeravaju se na auto-put; iz pravca Prnjavora petlja Drugovići, a iz pravca Srpca petlja Laktaši. /Radovi su planirani do 19. aprila/.

AMS Srpske preporučuje vozačima koji putuju ili trebaju putovati kroz Laktaše da koriste auto-put “Deveti januar” i na taj način smanje saobraćaj u centru ove opštine koji se otežano odvija zbog izgradnje kružnog toka.

Zbog izvođenja radova u tunelu Brčigovo na magistralnom putu M-I 114 /stara oznaka M5/, dionica Sastavci-Ustiprača, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja. Iz AMS vozače mole da voze opreznije i da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju /u trajanju od 90 dana, počevši od 24. oktobra 2020/.

Na relacijama puteva međuentitetska linija Stanić Rijeka - Doboj - međuentitetska linija Karuše /7. januar - 25. januar/, međuentitetska linija Hrgovi - Donji Blaževac - Lončari - međuentitetska linija Lepnica /29. decembra 2020. - 29. januar 2021./ i međuentitetska linija Banj Brdo - granični prelaz Rača /15. januar - 31. januar/ kretaće se prevoz vangabaritnog tereta.

Vozačima se skreće pažnja da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

U toku su radovi i na izgradnji MHE, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na magistralnom putu M-I 108 - Obodnik.

U toku su radovi na sanaciji klizišta na regionalnom putu R-413 Kotor Varoš -Kneževo, u mjestu Živinice, radnim danima u vremenskom intervalu od 7.00 do 17.00 časova dolazi do povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana