Vlasti FBiH srpskim opštinama dale siću za borbu protiv virusa korona, Glamoču ni marka

GS
Vlasti FBiH srpskim opštinama dale siću za borbu protiv virusa korona, Glamoču ni marka

DRVAR – U srpskim povratničkim opštinama u FBiH nezadovoljni su odlukom Vlade Federacije o raspodjeli novca opštinama i gradovima za borbu protiv virusa korona jer od ukupno 21 miliona maraka namijenjenog za opštine, gradova i kantone nisu dobili ništa ili su im dodijeljeni zanemarivi iznosi.

Načelnik opštine Glamoč Nebojša Radivojša potvrdio je Srni da ova lokalna zajednica, u kojoj živi većinom srpsko povratničko stanovništvo, nije dobila nijednu marku.

On je takav postupak nazvao sramnim budući da u ovakvim trenucima ne bi smjelo biti nikakve podjele.

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić ukazala je da je odnos FBiH prema povratničkim opštinama sa srpskom većinom neravnopravan i kada je riječ o borbi sa virusom korona, jer su od federalnog Ministarstva finansija za ove namjene dobili samo 40.000 KM, dok je za opštinu Kupres izdvojeno 700.000 maraka.

Prema podacima koje je objavio portal Kliks, Bosansko Grahovo takođe je dobilo 40.000 KM, dok je Bosanski Petrovac dobio nešto više -90.000 maraka. Da kriterijum za raspodjelu novca nije bio broj zaraženih osoba, kao ni broj stanovnika ili površina opštine pokazuje to da je Kupres bez zaraženih osoba i sa 2.000 stanovnika manje dobio 17,5 puta više finansijske pomoći nego Drvar.

Runićeva je izjavila Srni da i u ovako teškom trenutku odlučuju ko je bitniji, a ko nije, što se može vidjeti na osnovu raspodjele sredstava.

- Da li to znači da su Srbi izuzeti od oporavka od posljedica izazvanih virusom korona i da li je to dio strateškog plana da korona bude saveznik u eliminaciji Srba iz Federacije - upitala je Runićeva.

Ona je navela da razumije pomoć svom narodu, ali smatra da "možda vlastima FBiH smeta pomoć Srpske i Srbije povratničkim opštinama".

Runićeva je istakla da Srbi učestvuju u punjenju budžeta i Federacije i Livanjskog kantona, jer su povratničke opštine izuzetno bogate prirodnim resursima od kojih koristi imaju svi osim tih opština, budući da su im oduzeta sva prava upravljanja njima.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić je istakao da je razočaravajuća odluka federalnog Ministarstva finansija da Drvaru dodijeli 40.000 KM, Glamoču nijednu marku, a za Kupres izdvoji 700.000 KM.

On je rekao da ova raspodijela govori da vlasti u FBiH i u ovim teškim trenutcima povratničke opštine ne doživljavaju svojima.

- Moja poruka je da se u ovim teškim trenutcima mora pokazati puna solidarnost i isti pristup svima, jer virus korina ne poznaje naše i njihove nego smo svi ugroženi - istakao je Špirić.

Naglasio je da je medicinska pomoć Srpske povratničkim opštinama u FBiH namijenjena svima koji tamo žive, jer virus korona ne poznaje granice, a da je odnos federalnih vlasti prema srpskim povratnicima razočaravajući.

- Zdravstvenim ustanovama u Drvaru, Glamoču, Bosanskom Petrovcu i Bosanskom Grahovu danas je stigla pomoć u vidu maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju i zaštitnih odijela. Ova pomoć Republike Srpske pomenutim opštinama je za sve stanovnike - Srbe, Hrvate i Bošnjake, jer virus korona ne poznaje granice -rekao je Špirić.

On je napomenuo da je juče održao sastanak sa načelnicima opština Drvar, Glamoč, Bosansko Grahovo, Istočni Drvar i Bosanski Petrovac, a da je o njihovim potrebama upoznao srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ministra zdravlja Republike Srpske Alena Šeranića i direktorom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislava Zeljkovića.

Špirić je rekao da je danas u razgovoru sa predstavnicima realnog sektora u Drvaru, koji je vezan za drvopreradu, zamolio da Javno preduzeće "Šume Livanjskog kantona" smanji cijene drvnih sortimenata kako bi se sačuvala radna mjesta i postojeća proizvodnja.

On je zahvalio Kriznom štabu Republike Srpske, predsjedniku Željki Cvijanović, premijeru Vlade Radovanu Viškoviću i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku koji vode brigu o povratničkim opštinama u Federaciji BiH.

Zahvalnost su uputili i načelnici opština Drvara, Glamoča, Bosanskog Grahova i Bosanskog Petrovca.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana