Vlasenica, Milići: Po oko 10.000 KM podrške ženama za pokretanje vlastitog biznisa

Srna
Vlasenica, Milići: Po oko 10.000 KM podrške ženama za pokretanje vlastitog biznisa

VLASENICA - U Vlasenici su danas potpisani ugovori sa šest žena iz ove opštine i tri iz opštine Milići kojima je dodijeljeno po oko 10.000 KM za pokretanje vlastitog biznisa, u okviru programa podrške marginalizovanim grupama žena koji sprovodi Američka agencija za međunarodni razvoj /USAID/ u saradnji sa lokalnim zajednicama.

Potpisivanju su prisustvovali predstavnici USAID-a i načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević i zamjenik načelnika opštine Milići Marko Savić.

Predstavnik USAID-a Ada Hamidović izjavila je novinarima da su ove dvije opštine dio trećeg ciklusa Fonda za razvoj preduzetništva marginalizovanih grupa, u kojem se nalazi ukupno devet lokalnih zajednica, a vrijednost zajedničkih sredstava, jedinica lokalne samouprave i USAID-a je 420.000 KM.

Ona je navela da je vrijednost projekta u opštini Vlasenica 60.000, a u opštini Milići 27.000 KM, koje su jednakim udjelom obezbijedile opštine i USAID-a.

“Pored finansijske podrške korisnice će tokom prve godine svoga poslovanja na raspolaganju imati stručnu, mentorsku, kao i promotivnu podršku, sve s ciljem da pretstave svoje proizvode i usluge na tržištu, da ojačaju, da postanu prepoznatljivi u svojoj lokalnoj zajednici i šire, i da sutra one budu te koje će zapošljavati nove ljude”, rekla je Hamidovićeva.

Kraljević je zahvalio predstavnicima USAID-a zbog uspješno realizovanog zajedničkog projekta ukupne vrijednosti 60.000 KM.

“Od tog iznosa 30.000 KM su ulaganja opštine, a 30.000 KM USAID-a. Svaka korisnica je dobila po 10.000 KM za svoj biznis. To su lica koja su apsolutno zadovoljila sve ono što je traženo na konkursu”, rekao je Kraljević.

On je napomenuo da opština Vlasenica radi mnogo projekata po ovom principu podržavajući sve kategorije ljudi na teritoriji opštine, u poljoprivredi, privredi i drugom biznisu.

Zamjenik načelnika opštine Milići Marko Savić je izjavio da je ovaj projekat jedna veoma dobra priča jer se prave zdrava radna mjesta, te se zahvalio pretstavnicima USAID-u na projektu.

Milena Popović iz Milića u budućnosti želi da se bavi kozarstvom.

“Zahvaljujem se USAID-u, prije svega opštini Milići, ljudima koji su prepoznali ovaj moj plan kao dobar. Nadam se da ću stvarno u perspektivi mnogo toga uraditi. U pitanju je kozarstvo, pravljenje sira, mlijeka, a nadam se da ću i do sapuna da dođem”, rekla je Popovićeva.

Olivera Stanišić iz Vlasenice želi da se bavi turizmom. “U ovom vremenu to je teško, ali se nadam da ću u budućnosti uspjeti. Novac ću da uložim u opremanje soba, a želja mi je da zadovoljim kriterijume turista kojih će, nadam se u budućnosti biti”, rekla je Stanišićeva.

Fond za razvoj preduzetništva marginalizovanih grupa u okviru USAID-ovog programa podrške marginalizovanim grupama je formiran 2017. godine i od tada do danas je više od 140 žena registrovalo svoje biznise, čija je ukupna vrijednost preko 1.200.000 KM zajedničkih sredstava 18 lokalnih zajednica koje su ranije učestvovale i USAID-a.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana