Vladika Jovan: Crkva u selu Mlaka bila tamnica u kojoj su mnogi našli smrt

Srna
Foto: Srna

JASENOVAC- Njegovo preosveštenstvo episkop pakračko-slavonski Jovan rekao je da je pravoslavna crkva u selu Mlaka kod Jasenovca bila tamnica u kojoj su hiljade kozaračke djece i žena našli smrt 1942. godine.

Vladika Jovan je istakao da je na kapiju hrama 1942. godine hiljade kozaračke djece i žena dovedeno “kao ovce na klanje”, kako to kaže Sveto pismo.

“Ovaj hram u kome smo danas služili liturgiju, prinijeli beskrvnu žrtvu i pričestili se, bio je tamnica, a mnogi ljudi su u njemu našli smrt”, rekao je vladika u besjedi vjernicima nakon Svete arhijerejske liturgije u hramu Svetog proroka Ilije u selu Mlaka.

Vladika Jovan je istakao da se srpski narod uvijek kroz istoriju sabirao i podizao crkve na grobovima mučenika, a najviše ih je bilo u 20. i 21. vijeku.

On je rekao da je sila Božija prisutna na ovim mjestima baš zato što su ona mjesta stradanja srpskog naroda.

“Nemojte očekivati da iko ikada dođe na ovakva mjesta bez jauka i vriska jer ovo je Jasenovac. Ono što će doći, doći će na ova mjesta bez mržnje, bez osvete, doći će praštajući i moleći se Bogu”, rekao je vladika i dodao da se zločin nikada ne smije zaboraviti.

Nakon molitvenog okupljanja, u manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu vladika je osveštao novouređeni manastirski konak.

Prema podacima Javne ustanove “Spomen područje Donja Gradina”, dan uoči proboja u logoru su bila 1.073 logoraša, a ustašku likvidaciju koncentracionog logora Jasenovac uspjelo je preživjeti ukupno 169 logoraša.

U zloglasnom logoru Jasenovac, tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina.

Među njima, život je izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo i 20.000 djece.

Selo Mlaka je dio kompleksa jasenovačkog logora smrti, u kojem su bili smješteni žene i djeca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana