Vladika Jefrem osvještao nova zvona u manastiru Moštanica

SRNA
Vladika Jefrem osvještao nova zvona u manastiru Moštanica

KOZARSKA DUBICA- U manastiru Svetog arhangela Mihaila na Moštanici u opštini Kozarska Dubica danas je upriličena svečanost povodom osveštanja novog zvona hrama Svetog prepodobnomučenika đakona Avakuma u kompleksu manastira.

Zvono je osveštao Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, u prisustvu sveštenstva i brojnih vjernika.

Iguman manastira Moštanica Sergije Antić rekao je novinarima da je ovo veliki događaj jer je ovaj manastir u cijelom potkozarskom kraju centar duhovnog života pravoslavnih Srba.

On je rekao da je projekat izgradnje Hrama Svetog prepodobnomučenika đakona Avakuma u kompleksu manastira započeo prošle godine, te da se privodi kraju.

Iguman Antić je podsjetio da za praznik Preobraženja Gospodnjeg postoji tradicija okupljanje oko manastira Moštanica, koji posjećuju brojni Kozarčani, te ocijenio da je sinoć održan veličanstven festival ojkače.

"Nadamo se da će se riječi koje je sinoć izgovorio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ostvariti i da će se broj učesnika povećati, a da će festival imati međunarodni karakter i okupiti ljude sa raznih strana bivše Jugoslavije i šire", rekao je iguman manastira Moštanica.

On je naveo da je sinoć sa Dodikom razgovarao dugo u prijateljskoj atmosferi, a da je dogovorena saradnja i podrška za naredne projekte.

"Mogu samo da kažem da se diše punim plućima kada osjećamo podršku i naše države u svemu ovom", rekao je iguman Sergije.

Kum novog zvona hrama Svetog prepodobnomučenika đakona Avakuma u kompleksu manastira Moštanica bio je Željko Ćejić iz Banjaluke sa svojom porodicom.

"Moštanica je naša velika svetinja. Rusi kažu da je to namoljeno mjesto. Mnogo godina smo ovdje bili prisutni sa pokojnim igumanom Vasilijem, a drago nam je što je danas sa nama i vladika Jefrem i mnogo vjernika", rekao je Ćejić.

Grozda Gvozden iz Kozarske Dubice istakla je svoju privrženost manastiru, koja je karakteristična za brojne Dubičane i stanovnike susjednih opština.

U manastiru Moštanica danas je služena Sveta arhijerejska liturgija, nakon koje je uslijedio ophod oko hrama, osvećenje grožđa za praznik Preobraženja Gospodnjeg, a zatim je priređen i ručak i narodno veselje za vjernike i goste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana