Vlada utvrdila Prijedlog zakona: Nezaposlenom roditelju četvoro i više djece uz 750 KM i doprinosi

Srna
Vlada utvrdila Prijedlog zakona: Nezaposlenom roditelju četvoro i više djece uz 750 KM i doprinosi

BANjALUKA- Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Srpskoj, po hitnom postupku, a ukupna izdvajanja po ovom osnovu iz budžeta Srpske za narednu godinu iznose 69.950.000 KM.

Primjena ovog zakona predviđena je od 1. januara, a njime se uspostavlja pravo na novčanu naknadu jednom od nezaposlenih roditelja četvoro i više djece od kojih je jedno maloljetno u mjesečnom iznosu od neto 750 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Novina ovog zakonskog rješenja je i uplata doprinosa za zdravstveno i penzijsko-invalidsko osiguranje, što je značajan benefit i proširenje prava za nezaposlenog roditelja četvoro i više djece.

Do kraja ove godine, finansijska podrška ovoj kategoriji porodica realizovaće se na osnovu odluke Vlade iz septembra ove godine, a nastavak finansijske podrške od 1. januara odvijaće se u skladu sa Zakonom o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj.

Na osnovu dosadašnje dinamike prijavljivanja korisnika po raspisanom Javnom pozivu koji je otvoren do 31. decembra, očekuje se da će ukupno oko 4.000 korisnika primiti ovu pomoć u 2022. godini.

Obuhvat korisnika ovim zakonom proširen je i na samohrane roditelje četvoro i više djece, kao i, u naročito opravdanim slučajevima, staratelja sa kojim četvoro ili više djece žive u zajedničkom domaćinstvu, ako nemaju roditelje, navedeno je u saopštenju.

Vlada je usvojila izvještaj o sprovedenom nadzoru nad namjenskim trošenjem sredstava prikupljenih po osnovu boravišne takse u 2021. godini.

Prema podacima Ministarstva finansija, na osnovu pregleda naplaćenih i raspoređenih javnih prihoda po osnovu boravišne takse, evidentirano je da je u periodu od 1. januara do 31. decembra 2021. godine ukupno po ovom osnovu naplaćeno 1.332.052 KM, što je u odnosu na 2020. godinu 987.366 KM više za 344.685 KM, odnosno zabilježeno je povećanje prihoda od 34,91 odsto.

Izmjene osam zakona za povećanje plata

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas, po hitnom postupku i set prijedloga izmjena zakona o platama zaposlenih u javnom sektoru Republike Srpske.

Utvrđeni su Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj, te Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske, te Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Republike Srpske.

Razlog za donošenje ovih zakona je uvećanje platnih koeficijenata kako bi se dodatno povećale plate zaposlenih radnika u ovim oblastima čija neto plata ispod prosječne neto plate zaposlenih u Republici Srpskoj.

Predloženi zakoni su dio seta mjera za povećanje plata zaposlenih u Republici Srpskoj, budući da se platni koeficijenti zaposlenih čija neto plata je ispod prosječne neto plate zaposlenih uvećavaju za pet odsto u skladu sa sporazumom između Vlade i reprezentativnih sindikata od 3. juna.

Izmjena ovih zakona predstavlja još jednu od mjera Vlade koje doprinose privrednom rastu i povećanju plata radnika, kao i poboljšanju ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana