Vlada RS usvojila informaciju o međunarodnim testiranjima u obrazovanju: Rezultati đaka iz Srpske posebno na listi

Danijela Bajić
Vlada RS usvojila informaciju o međunarodnim testiranjima u obrazovanju: Rezultati đaka iz Srpske posebno na listi

BANjALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske dobilo je zadatak od Vlade RS da iduće godine sprovede PISA test sa ostalim obrazovnim sistemima u BiH, s tim da rezultati đaka iz Srpske budu vidljivi na listi međunarodnih testiranja.

 

Ministri su na sjednici u petak usvojili Informaciju o međunarodnim projektima PISA (Program međunarodne procjene učeničkih postignuća), TIMSS (Međunarodno istraživanje trendova u znanju matematike i prirodnih nauka) i PIRLS (Međunarodno istraživanje razvoja čitalačke pismenosti).

- Stav Vlade je da se obezbijedi učešće Republike Srpske u pomenutim međunarodnim projektima u skladu sa ustavnim i zakonskim nadležnostima RS u oblasti obrazovanja. Zaduženo je Ministarstvo prosvjete i kulture da sprovede ciklus PISA testiranja u 2021. godini, zajedno sa ostalim obrazovnim sistemima u BiH, s tim da vaspitno-obrazovni sistem RS bude vidljiv na listi međunarodnih testiranja i u samom izvještaju koji predstavlja rezultate istraživanja - saopšteno je nakon sjednice Vlade RS. U saopštenju se navodi da sumarno prikazani rezultati za BiH ne mogu služiti obrazovnom sistemu Republike Srpske kao ocjena uspješnosti, niti mogu biti osnov za kreiranje razvoja.

Vlada je zadužila Ministarstvo prosvjete da zajedno sa Republičkim pedagoškim zavodom planira učešće i pojavljivanje Republike Srpske kao nezavisnog obrazovnog sistema u PISA testiranju 2024. godine.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović kaže za “Glas Srpske” da su on i njegove kolege insistirali da Srpska 2024. godini samostalno ide kako u PISA, tako i TIMSS i PIRLS testiranje.

- S obzirom na to da smo zakasnili sa pripremama za samostalno učešće u  PISA testiranju 2021. godine, prihvatili smo da to bude kao i do sada ali pod uslovom da na zvaničnoj listi budu izdvojeni rezultati za Srpsku - rekao je Damjanović istakavši da problem neće predstavljati veći obuhvat đaka ovim testiranjem kao ni dodatna doplata za sprovođenje testa. Dodao je da je siguran da će Srpska spremno dočekati sva međunarodna testiranja.

- Naš cilj je da vidimo gdje se nalazi naš obrazovni sistem, jer je nemoguće utvrditi na kojem smo nivou ako se govori o zajedničkim rezultatima na nivou BiH. Na osnovu pojedinačnih rezultata ćemo znati šta trebamo korigovati i koje mjere preduzeti - kazao je Damjanović.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola dobojske regije Spasoje Vasiljević kaže da je veoma zadovoljan odlukom Vlade RS.

- Na ovaj način moći ćemo da vidimo koliko je uspješan naš obrazovni sistem, koji je nazavisan u BiH. Ovako, za loše rezultate uvijek možemo da  prebacujemo odgovornost jedni na druge - kazao je Vasiljević istakavši da su direktori škola u Srpskoj i ranije bili za to da se test sprovodi na nivou entiteta, a ne da to radi Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH.

PISA test je u BiH prvi put sproveden 2018. godine, a nakon što su u decembru prošle godine objavljeni rezultati, prema kojima se BiH od 79 zemalja našla na 62. mjestu, nadležni u Srpskoj su istakli da se bez preciznih podataka za RS ne zna šta treba mijenjati s obzirom na to da u zemlji postoji više obrazovnih sistema, na nivou entiteta i kantona.

PROJEKTI

Predrag Damjanović kaže da su rezultati TIMSS testa posljednji put bili izdvojeni za Srpsku i po školama nakon testiranja 2006/2007. godine.

- Osnivanjem Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH  ovo testiranje je provođeno u njihovoj nadležnosti i od tada nemamo rezultate za RS, jer tvrde da ih ne mogu izdvojiti - kazao je Damjanović i dodao da će PIRLS biti prvi put sprovođen, za šta su već predložili koordinatore iz RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana