Vlada RS: Odobrena sredstva za otkup povrća, pomoć privredi i nabavku brzih testova

Srna
Vlada RS: Odobrena sredstva za otkup povrća, pomoć privredi i nabavku brzih testova

BANjALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će Vlada iz sredstava Kompenzacionog fonda obezbijediti otkup 11 tona povrća, za što će biti izdvojeno dva miliona KM.

Nakon današnje sjednice Upravnog odbora Komepenzacionog fonda, Višković je rekao da će prerađivačima poput "Save" Semberija, "Vitaminke" i drugih, Vlada sufinansirati otkup povrća sa 10 feninga po kilogramu.

- Ovo se ne odnosi na količine koje su ranije ugovorene. Moram istaći da se "Sava" uključila sa dodatnih osam tona povrća. Ako osim ovih 11 tona bude još viškova povrća imamo privredne subjekte koji su spremni da uz našu pomoć određene količine izvezu na tržište u okruženju - rekao je Višković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je podsjetio da je Vlada na prošloj sjednici usvojila informaciju o otkupu tržišnih viškova tovnih svinja i junadi, što će budžet Srpske sufinasirati sa oko tri miliona KM.

Predsjednik Vlade je dodao da je riječ o otkupu 6.000 tovne junadi i 10.000 tovnih svinja od 400 uzgajivača, pri čemu su zaštićeni i sitni uzgajivači.

- Na naš poziv prijavilo se 25 prerađivača svinjskog i junećeg mesa. Sufinansiramo otkup sa 70 feninga po kilogramu žive vage za junad i 60 feninga po kilogramu za svinje. Ukoliko neko od prerađivača izvozi živu stoku, onda ćemo otkup sufinansirati sa 30 feninga za junadi i 20 feninga za svinje - objasnio je Višković.

On je naveo da su pet miliona KM dodatna sredstva u odnosu na 75 miliona KM koje Vlada izdvaja za podsticaje u poljoprivredi.

- To su sredstva iz Kompenzacionog fonda, iz kojeg ćemo izdvojiti još pet miliona KM za investicije u poljoprivredi i nabavku nove mehanizacije. Na naš poziv za investicije u poljoprivredi iz februara prijavilo se 1.400 korisnika, za što smo u budžetu planirali 8,7 miliona KM - rekao je Višković.

Naveo je da je za sve prijave bilo potrebno oko 13 miliona KM, zbog čega je odlučeno da se obezbijede dodatna sredstva i izađe u susret svim prijavljenima.

Prema Viškovićevima riječima, kada se dodaju i druge investicije u poljoprivredi, kao što su navodnjavanje, u ovaj sektor u 2020. godini biće uloženo više od 150 miliona KM.

Višković je rekao da je na današnjoj sjednici Upravnog odbora Kompenzacionog fonda dopunjen spisak privrednih subjekata koji su indirektno pretrpjeli štetu zbog pandemije virusa korona.

- Donijeli smo odluku da za novih 449 poslovnih subjekata odoborimo dodatnih 1.668.000 KM i ta isplata će početi u narednih nekoliko dana - poručio je Višković.

Dodao je da će Vlada isplatiti plate i poreze za maj i za poslovne subjekte koji su odlukama Vlade bili i još su onemogućeni da rade, kao što su svadbeni saloni, diskoteke i drugi.

- Juče se krenulo sa isplatama obrađenih zahtjeva. Isplatićemo ukupno 3.058.000 KM. Ovu odluku ćemo dopuniti sa određenim privrednim subjektima, kao što je sektor međunarodnog prevoza putnika, koji može da radi, ali nema gotovo nikakvog posla - napomenuo je Višković.

On je naveo da je donesena i odluka da se ugostiteljsko-turističkom sektoru isplati vrijednost iskorištenih vaučera za period od 15. do 30. juna, za što je potrebno oko 30.000 KM.

- Danas smo donijeli odluku o nabaci dodatnih 50.000 brzih testova na virus korona, koji se koriste u zdarvstvenim ustanova širom Srpske za što je obezbijeđeno 1.750.000 KM - rekao je Višković.

Višković je dodao da donesena i odluka da se Bolnici "Sveti Vračevi" u Bijeljini dodijeli 654.000 KM za proširenje kapaciteta kovid bolnice, čime bi dobili još 40 do 50 ležajeva.

- Proširujemo kapacitete kovid bolnica u svim centrima u Srpskoj, čime pripremamo naš zdrsvtveni sistem za jesen. Volio bih da nam ti dodatni kapaciteti ne zatrebaju, ali moramo spremno dočekati taj period - rekao je Višković.

 

Dodijeljeni podsticaji postigli efekte

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske dodijelilo je prošle godine podsticaje za 38 privrednih subjekata u iznosu od 1.363.260 KM, čime je podržana realizacija malih investicionih projekata ukupne vrijednosti 15.260.935 KM, koji se odnose na nabavku savremenih tehnologija i opreme.

U informaciji o utrošku i efektima dodijeljenih sredstava podsticaja za direktna ulaganja za male investicione projekte u 2019. godini, koju je danas usvojila Vlada Srpske, navodi se da su najznačajni efekti dodjele podsticaja rast prihoda i broja zaposlenih.

Ostvaren je ukupan rast prihoda za 8,94 odsto, rast prihoda od prodaje učinaka za 7,5 odsto, prihoda od prodaje učinaka na inostranom tržištu za 8,7 odsto i povećanje zaposlenih radnika za 4,45 odsto ili za 368 radnika.

Resorno Ministarstvo je dodijelilo ove podsticaje po Javnom pozivu za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja za male investicione projekte u 2019. godini, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

"Analiza finansijskih pokazatelja poslovanja korisnika podsticaja ukazuje na pozitivna kretanja, zbog čega smatramo da su dodijeljeni podsticaji postigli odgovarajuće efekte i opravdali očekivane rezultate", ističe se u saopštenju.

 

Prestala da važi uredba o marži na naftne derivate

Vlada je donijela i Uredbu o prestanku važenja Uredbe o određivanju marže koja se primjenjuje prilikom formiranja cijena naftnih derivata, a koja je bila donesena tokom vanrednog stanja proglašenog usljed pandemije virusa korona.

"Razlog za propisivanje ove mjere je bila prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih trgovaca naftnim derivatima, sa ciljem zaštite ekonomskih interesa građana i omogućavanja uredne snabdjevenosti tržišta u periodu proglašenog vanrednog stanja u Srpskoj, usljed pandemije korona virusom", saopšteno je iz Biroa Vlade Srpskeza odnose sa javnošću.

Budući da su se odnosi ponude i potražnje i kretanja cijena naftnih derivata stabilizovali, te uvažavajući činjenicu da je formiranje cijena robe i usluga na tržištu Srpske slobodno prema uslovima tržišta, da je vanredno stanje ukinuto, stekli su se uslovi za prestanak važenja Uredbe o određivanju marže koja se primjenjuje prilikom formiranja cijena naftnih derivata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana