Vježbe prije časova za bolju koncentraciju

Danijela Bajić
Vježbe prije časova za bolju koncentraciju

BANjALUKA - Učenici prva tri razreda osnovne škole u narednoj školskoj godini svakog dana prije početka nastave imaće 15 minuta fizičkih vježbi koje će, između ostalog, doprinijeti boljoj koncentraciji na nastavi.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović i dodao da je u razgovoru sa ljekarima istaknuto da je za zdravlje djece u tom uzrastu veoma bitno da svaki dan pred početak bilo kakvog rada imaju neku fizičku aktivnost.

- Za vježbe će biti zaduženi profesori razredne nastave, s tim da grupa stručnjaka, koja je pripremila ovaj program, do polovine ovog mjeseca treba da snimi video koji će nastavnici koristiti - kazao je Damjanović.

On je naglasio da su neke od novina u narednoj školskoj godini novi i inovirani nastavni programi za pojedine predmete koji će doprinijeti boljim rezultatima učenja.

- Za talentovane učenike pripremili smo fakultativne programe, kao što je domaćinstvo, mali programeri, mali istraživači i kaligrafija. Ukoliko neke škole iskažu potrebu da budu urađeni programi iz neke druge oblasti za koju su učenici zainteresovani, a nema je u radnom programu, takođe će imati priliku za to - rekao je Damjanović.

Što se tiče dodatne nastave, Damjanović je istakao da je urađen program za učenike petog razreda iz matematike, dok će đaci šestog razreda svoje znanje moći da proširuju iz istorije i geografije, koja će takođe biti na raspolaganju i starijim osnovcima.

- Prvi put smo izradili standarde rada za stručne saradnike, odnosno pedagoge, psihologe, socijalne radnike i druge kojima su tačno precizirani njihovi poslovi i zadaci. S druge strane, nastavnici će proći stručnu obuku za izvođenje interaktivne nastave, koja podrazumijeva i uvođenje digitalnih udžbenika - kazao je Damjanović i dodao da postoji mogućnost da svih 187 osnovnih škola u Srpskoj u narednoj školskoj godini dobije i elektronske dnevnike.

Sticajem okolnosti škole u Srpskoj su, kaže Damjanović, savremene tehnologije u nastavi počele da koriste prije nego što je planirano.

- U svakom zlu ima nešto dobro. U zlu koje nas je snašlo prethodnih mjeseci jedna od dobrih stvari je to što smo počeli koristiti informacione tehnologije u nastavi prije nego što smo to planirali. Ovaj model nastave planiran je bio tek za školsku 2024/25. godinu. Međutim, na taj način uklonili smo barijeru u komunikaciji između nastavnika i đaka, a njihov mnogo prisniji odnos doprinijeće povećanju kvaliteta nastavnog procesa - kazao je Damjanović.

Dodao je da je plan i program za narednu školsku godinu pripreman kao da će se sve normalno odvijati.

- Za sada nismo htjeli ništa da prejudiciramo. Ukoliko bude drugačije, imamo razrađen model nastave na daljinu, koji može biti samo bolji jer smo to već prošli. Ako smo mogli reagovati u martu za nekoliko dana, mislim da neće biti problem da odgovorimo na pravi i adekvatan način i u narednom periodu - kazao je Damjanović.

 Mala matura

Predrag Damjanović kaže da je za septembar dogovoren sastanak sa predstavnicima osnovnih škola na kojem će donijeti konačan zaključak da li će đaci sljedeće godine imati obaveznu malu maturu ili će ipak još jednom biti sprovedena eksperimentalna.

- Međutim, u drugoj polovini septembra, ukoliko to bude moguće, sprovešćemo spoljašnje vrednovanje znanja đaka u 30 osnovnih i 20 srednjih škola. To su one škole koje smo još prošle godine izabrali - kazao je Damjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana