Vjernici islamske vjeroispovijesti proslavljaju Ramazanski bajram

Agencije
Vjernici islamske vjeroispovijesti proslavljaju Ramazanski bajram

SARAJEVO- U džamijama širom BiH vjernici islamske vjeroispovijesti klanjali su jutros bajram-namaz povodom završetka ramazanskog posta i početka obilježavanja Ramazanskog bajrama, jednog od najradosnijih praznika.

Ramazanski bajram traje tri dana i obilježava kraj mjeseca Ramazana, odnosno mjeseca posta.

Centralna bajramska svečanost održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a bajram-namaz je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

Prije klanjanja bajram-namaza Kavazović je održao tradicionalnu bajramsku hutbu u kojoj je naglasio da nakon završetka ramazana nastupa novo vrijeme duhovnosti.

-Slijediti put vjere svrha je i cilj svakog vjernika. Ramazan nas je duhovno okrijepio i donio nam novu snagu, osnažio vjeru i probudio nadu. To nam je neophodno na putu na kojem jesmo i kojim hodimo. Pred nama su borbe, više ih je, nije jedna. A najvažnija je ona sa našim slabostima. Vjera u Boga je nepresušno vrelo snage - rekao je Kavazović.

On je istakao da djelovanje po Božijim uputstvima vjerniku donosi unutrašnju smirenost u srcu, a najveća istina na koju Bog podsjeća je da je on gospodar i stvaralac svjetova, a ljudi braća i sestre upućeni jedni na druge, prenose federalni mediji.

-Vjera traži da se fokusiramo na ono što nas spaja i ujedinjuje. Kada plane mržnja teško je zaustaviti. Mržnja ne može obogatiti našu zajednicu, ali može uništiti mostove među našim ljudima i nadu u zajedničku budućnost. Otvorimo dijalog raspravom oko zajedničke riječi. Dijalog je put do dogovora, a svađa je put do uništenja - istakao je Kavazović.

Prema njegovim riječima, svađa je ono što ne dovodi do cilja, što stvari ne popravlja, već ih čini gorima.

-U našem javnom prostoru se širi svađalački mentalitet. Iskoračimo u javni prostor argumentovano i sa uvažavanjem. Ne potcjenjujmo opasnosti koje su pored nama. BiH jeste u poteškoćama, ali one nisu ni blizu onima koje smo ostavili iza sebe. Budimo graditeljski, a ne svađalački narod - poručio je poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

I Vjernici u Banjaluci su u Ferhat-pašinoj džamiji klanjali jutros bajram-namaz.

-Obradovan sam da možemo danas iz ovog lijepog grada poslati zajedničku radost svih žitelja, a posebno nas Bošnjaka, muslimana, koji na ovaj način iskazujemo radost ovogodišnjeg Ramazanskog bajrama. Ramazan smo proveli doista u intenzivnim ibadetima i ja sam jako srećan što smo na ovaj način mogli biti u društvu sa našim vjernicima i svim sugrađanima i podijeliti trenutke blagoslovljenog mjeseca, ne biti egoisti nego pružiti ruku i dati jednu vedrinu ovog grada - rekao je, muftija banjalučki Nusret efendija Abdibegović koji se obratio vjernicima u Ferhadiji.

Bajram-namazu u Ferhadiji džamiji prisustvovao je veliki broj vjernika, i onih koji nisu iz Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana