Visoka temperatura povećala broj pacijenata

Srna
Foto: Ilustracija

ISTOČNO SARAJEVO- Visoka temperatura povećala je broj pacijenata u Hitnoj pomoći Doma zdravlja Istočno Sarajevo.

Medicinski tehničar Tanja Radovanović rekla je Srni da im se pacijenti uglavnom obraćaju zbog povreda vrata, loma ruke ili noge, što je posljedica visoke temperature koja se odrazi na ovaj način.

"U većini slučajeva riječ je o lakšim povredama, dok smo juče imali dvije teže povrede pacijenata koji su pali nakon što su naglo izašli napolje iz klimatizovane prostorije", objasnila je Radovanovićeva.

Ona je dodala da vrućina smeta i hroničnim bolesnicima koji je uglavnom javljaju zbog povišenog krvnog pritiska.

Posebno je naglasila da je ove godine zabilježena prava najezda krpelja, zbog čega im se, posebno u večernjim časovima, obraća veliki broj pacijenata.

"Osim krpelja, sada su se pojavile i neke crne bube koje ostavljaju modre ujede. Za sada nismo imali pacijente koji su se žalili na ujede zmija ili nekih drugih gmizavaca", rekla je Radovanovićeva.

Kao i obično, građanima je poručila da najtopliji period od 11.00 do 17.00 časova provedu u zatvorenom postoru i da piju što više tečnosti.

Osim toga, svim ljubiteljima boravka u prirodi savjetovala je da se što manje zadržavaju ispod krošnji drveća i šetnji po travi, kako bi se zaštitili od krpelja, raznih insekata i, eventualno, gmizavaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana