Višković: Budžet stabilan, isplata penzija redovna

Srna
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA- Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je budžet Srpske stabilan, da se obaveze izvršavaju i da penzioneri danas imaju redovnu isplatu, navodeći da Fond PIO Federacije BiH /FBiH/ duguje Srpskoj 1,3 milijarde KM po osnovu penzija.

"Mi smo svim našim penzionerima koji su pravo na penziju stekli u FBiH sve ove godine usklađivali penzije", rekao je Višković novinarima u Banjaluci nakon svečane akademije povodom 30 godina rada Fonda PIO Republike Srpske.

On je rekao i da je Vlada Srpske iz budžeta obezbijedila dodatnih 20 miliona KM za isplatu majskih penzija u Srpskoj.

Višković je istakao da su penzije u Republici Srpskoj od 2013. godine povećane za više od 55 odsto.

"U ovo povećanje penzija nisu uračunata jednokratna davanja penzionerima od 100 KM prije više od godinu dana, kao i davanja penzinerima od 100 KM koja smo najavili u narednih mjesec dana", rekao je Višković i dodao da bi, da su ova davanja uračunata, ukupan procenat povećanja penzija u Republici Srpskoj iznosio oko 60 odsto.

On je naveo da su u budžetu Republike Srpske za penzionere u ovoj godini za 100 odsto uvećali iznos za banjsko liječenje, koji je prošle godine bio na nivou 250.000 KM, dok u ovoj godini iznosi 500.000 KM.

Višković je istakao da među 272.000 penzionera ima oko 120.000 boraca Vojske Republike Srpske /VRS/ koji su stekli pravo na penziju.

On je rekao da ima oko 10.000 boraca VRS mlađih od 60 godina koji imaju potrebu da im institucije Srpske na bilo koji način pomognu, te oko 5.000 boraca starijih od 60 godina kojima je jedino primanje borački dodatak, poručujući da će rješavanje ovog problema biti u fokusu rada Vlade u narednom periodu.

Višković je naglasio da su Vlada Republike Srpske, Fond PIO i Udruženje penzionera partnerski sve ove godine gradili što bolje uslove za penzionere u Srpskoj.

On je naglasio da je Fond PIO Republike Srpske najbolje rezultate u radu imao u prošloj godini, ističući da je Fond danas među najboljim institucijama u Srpskoj.

Višković je direktoru, menadžmentu i zaposlenima u Fondu PIO Republike Srpske čestitao 30 godina uspješnog rada.

Direktor Fonda PIO Republike Srpske Mladen Milić rekao je novinarima da će Fond u narednim godinama nastaviti uspješan rad i razvoj, primjenjujući najkvaltetnija informatička dostignuća uz edukaciju kadra.

On je naveo da je Fond PIO u proteklih 30 godina isplatio više od 17,5 milijardi KM.

Direktor Fonda PIO Srbije Dragana Kalinović čestitala je rukovodstvu Fonda PIO Republike Srpske jubilej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana