Više od 100 apelacija na čekanju: Traga se za još 397 lica sa područja Sarajevsko-romanijske regije

Srna
Foto: Ilustracija/Arhiva

ISTOČNO SARAJEVO - Predsjednik Organizacije poginulih boraca i zarobljenih civila Istočno Sarajevo Milka Kokot izjavila je danas da se još traga za 397 nestalih lica sa područja Sarajevsko-romanijske regije, kao i da je i dalje na čekanju oko 100 apelacija porodica nestalih za nadoknadu štete, koje je Ustavni sud proslijedio Tužilaštvu BiH.

Kokotova je rekla da je na današnjem sastanku u Istočnom Sarajevu, kojem su prisustvovali predstavnici Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Tužilaštva BiH, Međunarodne komisije za nestala lica, te članovi porodica nestalih, dogovoreno da Tužilaštvo BiH inicira da se u toku sudskih procesa saznaju informacije o mjestima grobnica nestalih i da sprovede istragu o tome.

"Već 29 godina tražim svoje, a tako i ostali. Od 2005. godine nije riješena nijedna apelacije koje smo podnijeli da porodice imaju bilo kakvu odštetu", rekla je Kokotova.

Ona je ispričala da su joj suprug i brat ubijeni na kućnom pragu, te da je poznato i ko ih je ubio, ali da se još ne zna gdje su njihovi posmrtni ostaci.

Zamjenik glavnog tužioca BiH Milanko Kajganić rekao je da Tužilaštvo sarađuje sa svim udruženjima žrtava u BiH, te da je na današnjem sastanku pojasnio njegove nadležnosti u slučajevima traženja nestalih lica.

"Danas imamo situaciju da ljudi zbog nerazumijevanja nadležnosti i pogrešne informisanosti donose pogrešne zaključke. Objasnio sam da je mandat Tužilaštva BiH da od Suda zahtijeva naredbe za ekshumacije kada dobije zahtjeve od Instituta za nestala lica ili od neke policijske agencije", rekao je Kajganić.

On je istakao da u Tužilaštvu BiH ne smije biti problema kada je riječ o procesu traženja nestalih lica, te da nema razloga da od Suda ne traži naredbu kada zaprimi zahtjev.

Kajganić je rekao da im pandemija virusa korona nije usporila rad, te da je skoro na Ozrenu pronađena grobnica sa posmrtnim ostacima pripadnika Vojske Republike Srpske stradalih 1995. godine, te da je na tom području u toku više ekshumacija.

On je naglasio da Tužilaštvo BiH nikada nije obustavilo ekshumaciju iz bilo kojeg razloga, te da razumije da porodice neće biti zadovoljne dok ne budu pronađena sva lica za kojim se traga.

Kajganić je rekao da je osnovni problem u procesu pronalaska nestalih nedostatak informacija.

"Informacije na terenu je teško pronaći nakon 25 godina od stradanja. Ako se pojave nove informacije i za lokacije na području Sarajeva i ako Institut podnese zahtjev, Tužilaštvo će svoj dio posla uraditi", poručio je Kajganić.

Član Kolegijuma Instituta za nestale osobe BiH Nikola Perišić rekao je da su aktivnosti Instituta smanjene za 40 odsto zbog situacije izazvane virusom korona.

Perišić je rekao da proces traženja, između ostalog, ometa i infrastrukturna izgradnja u Sarajevu na potecijalnim grobnicama.

"Tu je problem i zavjera ćutanja na koju nailazimo", rekao je Perišić.

On je izrazio ubjeđenje da će proces pronalaska nestalih biti na mrtvoj tački sve dok institucije na nivou BiH i akteri iz ratnog vremena ne naprave neki koncenzus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana