Virus vreba izvan učionica

Milijana Latinović
Virus vreba izvan učionica

BANjALUKA - Iako su osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj preduzele sve mjere da zaštite đake i nastavnike od virusa korona, za samo jedan dan “kovid 19” potvrđen je kod tri puta više učenika nego što je to bilo prije dvije sedmice.

Prema jučerašnjim podacima Instituta za javno zdravstvo RS, korona je za 24 časa potvrđena kod 12 djece uzrasta od šest do 14 godina i kod 15 uzrasta od 15 do 19 godina. Podaci pokazuju da je prije dvije sedmice broj zaraženih od šest do 14 godina bio šest, a starijih svega četiri.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS navode za “Glas Srpske” da je trenutno zaraženo 70 osnovaca i 73 srednjoškolca.

- Zbog povećanog broja zaraženih virusom korona nastava na daljinu se izvodi u osnovnim školama “Sveti Sava” Istočno Novo Sarajevo, “Jovan Dučić” Kasindo i “Branko Radičević” Banjaluka. Nastava na daljinu se izvodi u Srednjoškolskom centru “27. januar” u Rogatici kao i u banjalučkoj Tehnološkoj školi zbog povećanog broja zaraženih, a zbog posljedica izazvanih zemljotresom jedno odjeljenje Gimnazije “Sveti Sava” u Prijedoru izvodi nastavu na daljinu - naveli su u resornom ministarstvu podsjetivši da su u svim školama obezbijeđeni higijensko-epidemiološki uslovi.

U školama ističu da se mjere zaštite od virusa korona maksimalno poštuju, te da do zaražavanja dolazi nakon završetka nastave.

- Maske skoro svi nose i za vrijeme časova i na hodniku, ali čim izađu iz škole skidaju ih, idu u kafiće, druže se i tu se javlja problem na koji mi ne možemo uticati - rekao je direktor prijedorske Gimnazije “Sveti Sava” Veljko Janjetović.

Da su škole i dalje bezbjedne potvrđuje i direktorica Osnovne škole “Sveti Sava” u Istočnom Novom Sarajevu Danijela Mrda, koja je kazala da već dvije sedmice 1.100 učenika ove škole nastavu pohađa na daljinu.

- Čini mi se da se epidemiološka situacija ne smiruje i skoro svakodnevno javljaju nam se učenici čiji su roditelji zaraženi, ili oni sami imaju simptome “kovida” - istakla je Mrda i apelovala na đake, nastavnike ali i roditelje da povedu računa o svim preporučenim mjerama zaštite kako bi sačuvali zdravlje. Mrda ističe da je u školi na čijem je čelu konstantno između osam i 12 nastavnika u izolaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Srpska bogatija za 27 beba
Srpska bogatija za 27 beba
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana