Verhaz: Testiranje na HIV/AIDS je veoma značajno

Srna
Verhaz: Testiranje na HIV/AIDS je veoma značajno

BANjALUKA- U posljednje dvije godine bilježi se nešto veći porast broja inficiranih od HIV/AIDS-a u Republici Srpskoj zbog čega je važno podizati svijest o značaju testiranja, rekla je načelnik Klinike za infektivne bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Srpske Antonija Verhaz.

Povodom 1. decembra, Dana obilježavanja borbe protiv HIV/AIDS, Verhazova je rekla da je na ovoj klinici danas organizovano besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje na virus HIV-a brzim, rapid testovima.

"Voljeli bismo da testiranje bude na još višem nivou, jer je riječ o bolesti koja se može jako dobro držati pod kontrolom efikasnom terapijom", kazala je Verhazova novinarima u Banjaluci. Verhazova je rekla da su od 1. decembra prošle godine do danas otkrivena 22 nova slučaja, a od toga 18 koji su imali HIV i četvoro sa AIDS-om.

"Testiranje znači mogućnost da rano otkrijete bolest, a to znači da možete bolest rano da liječite, za šta je preduslov da osoba bude u dobrom zdravstvenom stanju i da uzima terapiju do kraja života", rekla je Verhaz. Ona je navela da su proteklih godinu i po uvedena dva nova antivirusna lijeka u liječenje ovih pacijenata, te da su toku intenzivni pregovori sa Fondom zdravstvenog osiguranja Srpske za uvođenje još jednog savremenog lijeka.

Specijalizant infektologije za UKC Borko Pavlica rekao je da se testiranje povodom 1. decembra obavlja u ambulanti u Savjetovalištu Klinike za infektivne bolesti u prizemlju do 19.00 časova, a može se obaviti anonimno i u okviru Savjetovališta za HIV svakim radnim danom od 7.00 do 15.00 časova. Infektolog u UKC-u Brankica Malešević je rekla da su od prvog otkrivenog pacijenta sa HIV/AIDS-om do danas u Srpskoj registrovana 173 lica, te da se na liječenju nalazi 91 lice, dok je 30 lica od prvog slučaja umrlo.

Testiranje na HIV/AIDS danas će od 15.00 do 21.00 čas biti organizovano i u Centru za dobrovoljno, povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Epidemiolog Instituta Nina Rodić Vukmir rekla je da se Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježava od 1988. godine radi promocije zdravih ponašanja u cilju prevencije ove bolesti, te da se 38 miliona ljudi u svijetu nosi sa HIV infekcijom.

Epidemiolog u Institutu Ljubica Jandrić je rekla da se infekcija najčešće prenosi polnim homoseksualnim i heteroseksualnim putem, najveći broj oboljelih je muškog pola i najviše osobe u dobi od 39 do 49 godina.

Ona je rekla da je zbog kovida 19 došlo do zastoja u finansiranju i posvećenosti ovom globalnom problemu, te i do povećanja broja oboljelih, ali da se u Srpskoj u kontinuitetu sprovodi epidemiološki nadzor, testiranje, liječenje i psihosocijalna podrška na Klinici za infektivne bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana