“Venac besedništva” studentkinjama prava iz Banjaluke

M. L.
“Venac besedništva” studentkinjama prava iz Banjaluke

Banjaluka - Studentkinje Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Teodora Šaraba i Anita Granolić dobile su “Venac besedništva” osvojivši prve nagrade na 28. Festivalu besjedništva “Sirium Lux Verbi - Sirmijum svetlost reči” u Sremskoj Mitrovici.

Na Žitnom trgu, u restauriranom lokalitetu antičkih iskopina u Sremskoj Mitrovici, takmičari su 1. septembra imali priliku da se nadmeću za glavnu nagradu “Venac besedništva”, inače kopiju statuete oratora iz drugog vijeka nove ere, ali i druge vrijedne nagrade.

Apsolventica Pravnog fakulteta Teodora Šaraba osvojila je prvo mjesto i nagradu advokatske kancelarije “Jelkić” u kategoriji “Ex tempore”.

- U toj kategoriji bilo je sedam učesnika. Srećna sam i ponosna na osvojeno prvo mjesto - kaže Šaraba. Studentkinja treće godine Pravnog fakulteta Anita Granolić osvojila je prvu nagradu u kategoriji autorske besjede.

- Nisam očekivala nagradu jer su među učesnicima bili najbolji od najboljih - istakla je Granolićeva.

Osim njih dvije, na nedavno završenim “Nušićevim danima” u Ivanjici na večeri besjedništva učestvovali su i studenti druge godine tog fakulteta Igor Mirjanić i Marko Romić. Prijem za ove uspješne studente u petak je upriličio dekan Pravnog  fakulteta Željko Mirjanić, naglasivši da su oni ponos te visokoškolske ustanove.

- Na vama je da afirmišete našu struku koja je stara hiljadama godina. Znam koliko ste truda i rada uložili zajedno sa vašim profesorima i želim da tako nastavite i u budućnosti - rekao je Mirjanić.

Učesnici ovog festivala su članovi Centra za retoriku i govorništvo “Institutio Oratoria”, čiji je osnivač profesor Nikola Mojović.

- Govoriti pred 1.500 ljudi na trgu nije bilo lako, a posebno ne izboriti prvo mjesto među predstavnicima 16 institucija na najvećem takmičenju na Balkanu tog karaktera - istakao je Mojović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana