Veličanstvena litija ulicama Trebinja; Dodik: Jedinstvena manifestacija privrženosti identitetu naroda

GS
Foto: trebinjelive.info

TREBINjE- Povodom krsne slave Grada Trebinja i Sabornog hrama- Svetog preobraženja Gospodnjeg ulicama Trebinja prošla je slavska litija.

Litiju su predvodili episkopi Dimitrije, Metodije, Jovan i Atanasije te više hiljada građana na čelu sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem, srpskim članom Predsjedništva Miloradom Dodikom i premijerom Srpske Radovanom Viškovićem .

Litija je prošla centralnim trebinjskim ulicama, a u njoj su učestvovali i brojni članovi sportskih kolektiva sa područja grada, pripadnici vojske i MUP-a, te brojno sveštenstvo i monaštvo Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

U litiji su bili i predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, princ Filip i princeza Danica Karađorđević, narodni poslanici te predstavnici prijateljskih gradova i opština iz Republike Srpske, Crne Gore i Srbije.

Vjerni narod su prigodnim besjedama pozdravili vladike Dimitrije i Jovan.


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je  da je proslava Preobraženja Gospodnjeg, krsne slave grada i Crkvene opštine Trebinje, jedinstvena manifestacija posvećena praznicima Srpske pravoslavne crkve, koja baštini najveće i najznačajnije karakteristike, značaj i identitet srpskog naroda.

"Ovo je veliki dan ovog grada, veliki dan za čitavu Republiku Srpsku. Zato je važno da predsjednik Vlade /Radovan Višković/ i ja u ovom važnom danu za Trebinje budemo zajedno.

On je naveo da proslava krsne slave grada i Crkvene opštine Trebinje oslikava jedinstvo srpskog naroda u Trebinju.

"Zato je veoma važno da se na ovakvom skupu ljubavi, kakav možemo da vidimo ovdje, okupljamo svake godine i pokažemo privrženost našem identitetu", rekao je Dodik novinarima u Trebinju.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je večeras u Trebinju da je više nego zadovoljan razvojem ovog grada i da su republička i gradska vlast učinile sve da do toga dođe.
- Trebinje je važna destinacija za Republike Srpsku i tako se i ponašamo, i tako ćemo činiti i u budućnosti - naveo je Višković.

Višković je čestitao današnji praznik svim građanima i sveštenstvu, naglasivši da je ponosan što su za krsnu slavu Hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg i grada prisutni i ljudi iz Crne Gore, Hrvatske, Dubrovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana