Većina polovnih automobila uvezenih u Srpsku ima namještene kilometar satove

ATV
Većina polovnih automobila uvezenih u Srpsku ima namještene kilometar satove

Najmanje 80 odsto polovnih automobila uvezenih u Republiku Srpsku ima namještene kilometar satove, procjenjuju stručnjaci. Najavljene mjere Evropskog parlamenta, koji želi da stane u kraj ovim manipulacijama na svom tržištu, mogle bi ostaviti traga i kod nas. Manipulisanje kilometar satovima je jako teško primjetiti prilikom kupovine, kažu mehaničari.

“Kad uzmete na placu jedno vozilo, kad pregledate, ono je spremljeno, oprano, čisto, naoko se ne može tek tako vidjeti koliko je kilometara prešlo. Međutim, tek kad ga kupite, kada ga vozite par hiljada kilometara tek onda primjećujete mane tog vozila”, kaže Milan Stanivuk, Auto-klub “MKM Racing”.

Da bi se izborio sa ovim problemom, Evropski parlament predlaže stvaranje jedinstvenog evropskog registra pređenih kilometara, redovno očitavanje kilometraže i bolja tehnička rješenja u vozilima. U centru za motorna vozila “EIB Internationale” ocjenjuju da je ovome skoro nemoguće stati u kraj,  zbog modernih tehničkih dostignuća.

“Postoji mogućnost da se povremenim kontrolama prilikom uvoza, ili u nekim drugim situacijama stane u kraj tim malverzacijama. Recimo, mi smo od nedavno počeli upisivati stanje kilometar sata prilikom tehničkog pregleda, i ako neko želi da iskoristi taj podatak on to može imati na raspolaganju”, rekao je Drago Talijan, direktor “EIB Internationale”.

Automobili sa “prepravljenim” kilometar satovima se u prosjeku prodaju za nekoliko hiljada maraka više, pa nije teško uvidjeti računicu - iako prodavci uglavnom garantuju da ih nisu dirali. Smanjena kilometraža je dodatni rizik u vožnji, ocjenjuju u Agenciji za bezbjednost saobraćaja.

“Postoji ta zakonitost - sa 100 hiljada, 150 hiljada, 200 hiljada kilometara - koji to sklopovi odlaze, šta morate zamijeniti, kada se mijenjaju pločice, kočione obloge, kada se neki drugi elementi na vozilu moraju zamijeniti - sve to mnogo košta, a može uticati na bezbjedno odvijanje saobraćaja”, kaže Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja.

Evroparlamentarci su izračunali da oko 40 odsto vozila koja se preprodaju na tržištu EU ima prepravljen kilometar sat - zbog čega godišnje gube milijarde evra. Najviše takvih automobila je, očekivano, na Balkanu - u Rumuniji i Bugarskoj, i to oko 80 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana