Veći podsticaji ohrabrenje za kozare

Milijana Latinović
Veći podsticaji ohrabrenje za kozare

BANjALUKA - Kozarstvo bi u idućim godinama moglo postati glavna grana stočarstva u Republici Srpskoj, tvrde uzgajivači koza i dodaju da bi veći podsticaji ohrabrili mnoge da povećaju proizvodnju mlijeka i mesa, koji kvalitetom i cijenom mogu dobiti svaku tržišnu utakmicu.

Uzgoj koza u Srpskoj u posljednje vrijeme doživljava ekspanziju, a najava ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Borisa Pašalića da će podrška za proizvodnju kozjeg mlijeka u idućoj godini biti veća nego sada ulila je nadu proizvođačima. 

Naime, Pašalić je istakao da je trenutno podsticaj za kozje mlijeko jednak onome za kravlje, odnosno iznosi 0,25 KM po litru. 

Predsjednik Udruženja kozara Hercegovine “Vilan” Draženko Banđur kaže za “Glas Srpske” da je ovaj kraj Srpske bogomdan za uzgoj koza.

- Veći podsticaj za proizvedeno mlijeko značiće mnogo. Proizvodnja bi bila isplativija, a uvjeren sam da bi se i broj uzgajivača koza povećao, što automatski otvara saradnju sa mljekarama, koje su i ranije bile zainteresovane za otkup, ali nismo imali dovoljno da im ponudimo - rekao je Banđur, dodavši da ovo udruženje broji oko 100 članova koji na farmama imaju blizu 9.000 koza. 

Banđur je rekao da bi, osim većih podsticaja za mlijeko, uzgajivačima, posebno u ovom kraju, mnogo značilo da resorno ministarstvo ponovo počne subvencionisati nabavku zaštitnih ograda.

- Vukovi nam ne daju mira. Jedini spas za stada su zaštitne ograde. Sve do 2016. godine ministarstvo je refundiralo 50 odsto troškova za zaštitne ograde, međutim, to je ukinuto. Bilo bi dobro ako je moguće da se razmotri opcija da takav vid podrške dobijemo ponovo - istakao je Banđur i dodao da je i sam prije nekoliko godina ogradio 130 hektara zemljišta i tako osigurao koze od zvijeri. 

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja uzgajivača ovaca i koza “Kozara” Dragan Santrač kaže da bi veći podsticaj za mlijeko značio kada bi svi kozari predavali mlijeko u mljekare i kada bi otkupna cijena bila bolja.

- Trenutno je najisplativija proizvodnja kozjeg sira i prodaja u domaćinstvima. Najveća podrška kozarskoj proizvodnji bio bi veći podsticaj po grlu. Kozari sada po jednoj kozi dobijaju deset maraka, optimalno bi bilo bar 50 KM. Ukoliko to bude postignuto, sigurno bi kozarstvo doživjelo ekspanziju i bili bi vidljivi ekonomski efekti te proizvodnje - rekao je Santrač.
 

Cijene

Uzgajivači koza ističu da većina trenutno u domaćinstvima prerađuje mlijeko u sir, jer im je taj vid proizvodnje najisplativiji.

- Za kilogram kozjeg sira potrebno je od 22 do 25 maraka, u zavisnosti od opštine do opštine, dok se litar kozjeg mlijeka kreće između 2,5 i tri marke - rekao je Draženko Banđur.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana