Večeri posvećene mitropolitu Amfilohiju od 27. oktobra do 1. novembra

Srna
Večeri posvećene mitropolitu Amfilohiju od 27. oktobra do 1. novembra

PODGORICA - Mitropolija crnogorsko-primorska organizovaće od 27. oktobra do 1. novembra u kripti Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici večeri posvećene upokojenom mitropolitu Amfilohiju, njegovom pastirskom radu i književnom stvaralaštvu.

Program će biti organizovan povodom godišnjice smrti mitropolita Amfilohija, koji je preminuo 30. oktobra prošle godine, uoči praznika Svetog Petra Cetinjskog.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u subotu, 30. oktobra, služiće zaupokojenu liturgiju vladici Amfilohiju u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a dan kasnije bogoslužiće u Cetinjskom manastiru.

Večeri povodom godišnjice upokojenja mitropolita Amfilohija biće održane u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici sa početkom u 19 časova, a medijator će biti protojerej-stavrofor Gojko Perović, arhijerejski namjesnik podgoričko-kolašinski.

U srijedu 27. oktobra, biće održano Bogoslovsko veče, a govoriće mitropolit Joanikije, Dragomir Sando i Andrej Jeftić sa Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, Andrej Jeftić i Mikonja Knežević sa Filosofskog fakultets u Prištini.

Na filozofskoj večeri 28. oktobra govoriće Bogoljub Šijaković, sveštenik Boris Brajović i Dušan Krcunović sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću, kao i Filip Ivanović sa podgoričkog Univerziteta Donja Gorica.

Na književnoj večeri 29. oktobra govoriće episkop diselfdorski i njemački Grigorije, Milo Lompar, Dragan Lakićević, Budimir Dubak i Milutin Mićović.

Na Lučindan, 31. oktobra, biće održana Duhovna akademija u organizaciji Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog, a besjednik će biti predsjednik Udruženja književnika Crne Gore Novica Đurić.

U ponedjeljak, 1. novembra, biće održano veće o temi “Uticaj Njegoševog djela na mitropolita Amfilohija”, a govoriće episkop pakrački i slavonski Jovan, Siniša Jelušić sa Univerzitet Crne Gore, Budva, i Milorad Durutović iz Društva prijatelja Matice srpske u Crnoj Gori.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana