Važno ulaganje u sistem podrške mentalnom zdravlju

Srna
Važno ulaganje u sistem podrške mentalnom zdravlju

BANjALUKA - Povodom obilježavanja 10. oktobra - Međunarodnog dana mentalnog zdravlja, neophodno je ukazati na važnost ulaganja u sistem podrške mentalnom zdravlju i destigmatizaciju osoba narušenog mentalnog zdravlja, saopšteno je iz Ombudsmana za ljudska prava BiH.

U saopštenju se navodi da pružanje i dostupnost usluga za osobe sa mentalnim poteškoćama ni na koji način ne smije biti ograničeno na osnovu rasne i etničke pripadnosti, seksualne orijentacije, rodnog identiteta, itd.

Istraživanja pokazuju da su anksioznost i ovisnost, depresija ili šizofrenija široko rasprostranjene mentalne bolesti.

Pandemija kovid 19 imala je veliki uticaj na mentalno zdravlje, te se pokazalo da nijedna nacija nije bila spremna za povezanu krizu mentalnog zdravlja i posljedice dugog kovida, dodaje se u saopštenju.

Ombudsmani BiH objavili su specijalni izvještaj o stanju prava osoba sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama kojim su date preporuke organima vlasti u BiH, nadležnim za ovu problematiku, radi unapređenja prava ovih osoba.

Međunarodni dan mentalnog zdravlja, poznat i kao Svjetski dan mentalnog zdravlja, obilježava se 10. oktobra, uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana