Vazduh u Sarajevu jutros najzagađeniji na svijetu, opasan po zdravlje ljudi

Srna, Tanjug
Vazduh u Sarajevu jutros najzagađeniji na svijetu, opasan po zdravlje ljudi

SARAJEVO - Na osnovu podataka koje prikuplja servis „Er vižual“, jutros u sedm časova Sarajevo je imalo najzagađeniji vazduh na svijetu sa indeksom kvaliteta 333.

-U Sarajevu je jutros vazduh zagađen i može imati ozbiljne posljedice po zdravlje stanovnika - podaci su portala „Ekoakcija“.

Mjerne stanice koje su raspoređene po cijelom gradu zabilježile su da je najlošiji kvalitet vazduha na Bjelavama i kod američke ambasade, slijede Ilidža, Otoka i Vijećnica, dok je na Skenderiji najbolja situacija.

Koncentracija PM 2,5 čestica u sarajevskom vazduhu trenutno je 49,8 puta veća od dozvoljenih vrijednosti prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije o kvalitetu vazduha.

Najugroženije kategorije stanovništva su trudnice, stare osobe i djeca, lica sa respiratornim i srčanim problemima, koje bi morale ostati u zatvorenom.

Zbog pogoršanja kvaliteta vazduha i vremenskih prilika koje mu pogoduju, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor provođenja Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti vazduha proglasilo je epizodu „pripravnost“ na području Kantona Sarajevo.

U Visokom je indeks kvaliteta vazduha 260, a u Zenici 206, zbog čega je povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe stanovnika.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka napolju, a svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Nezdrav vazduh je u Doboju sa indeksom kvaliteta 193, na Palama 190, u Prijedoru 188, Istočnom Sarajevu 181, Goraždu 180 i Banjaluci 158.

Građanima se preporučuje da izbjegavaju duže boravke na otvorenom i da smanje fizičke aktivnosti, te nose odgovarajuće zaštitne maske. Ne preporučuju se duže provjetravanje prostorija usljed velike koncentracije štetnih čestica u vazduhu.

Na neslavnoj listi najzagađenijih svjetskih gradova iza Sarajeva i ovoga jutra su kao i prethodnih Lahor (Pakistan), Daka (Bangladeš), Čengdu (Kina), Vuhan (Kina), Skoplje, Zagreb, Hanoj (Vijetnam), Rijad (S. Arabija) i Kalkuta (Indija).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana