Vakcinacija protiv sezonskog gripa počinje sutra

GS
Vakcinacija protiv sezonskog gripa počinje sutra

BANjALUKA - U Republici Srpskoj sutra počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa, rekao je direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.

Zeljković je  na konferenciji za novinare istakao da je Institut nabavio 20.000 doza vakcina za besplatnu vakcinaciju, te 5.000 komercijalnih vakcina, koja košta 26 KM.

- Vakcine su stigle u Institut i biće distribuirane u sve domove zdravlja koji obavljaju vakcinaciju. Sutra počinje i komercijalna vakcinacija za sve koji žele da se vakcinišu - rekao je Zeljković.

Zeljković je naglasio da je riječ o četvorovalentnoj vakcini, koja štiti od četiri soja virusa gripa, te da je to jedna od vakcina koje se koriste u cijelom svijetu.

On je pozvao građane da prilikom vakcinacije posebno vode računa o epidemiološkoj situaciji, da budu strpljivi i da prilikom čekanja u redovima vode računa o svim preporučenim mjerama, posebno da nose maske i drže distancu

Napominje da sutra počinje i vakcinacija po komercijalnom principu - za sve građane koji žele da se vakcinišu protiv gripa a nemaju pravo na besplatnu vakcinu.

Zeljković je apelovao na građane da ispoštuju sve epidemiološke mjere jer se očekuju gužve.

Epidemiolog u Institutu  Jela Aćimović je istakla da pravo na besplatnu vakcinaciju imaju pacijenti na hemodijalizi, oboljeli od šećerne bolesti, pacijenti liječeni kardio-hirurškim metodama, HIV pozitivni, djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu, djeca oboljela od cistične fibroze pluća, zaposleni na infektivnim klinikama, odjeljenima intenzivne medicine, osobe koje boluju od mišićne distrofije i multiple skleroze, osobe koje su završile sa primanjem hemoterapije, transplantirani i lica sa posebnim potrebama koja borave u kolektivnom smještaju.

- Svi oni se vakcinišu u nadležnim domovima zdravlja. Kada je riječ o komercijalnoj vakcinaciji, ona se obavlja u Institutu za javno zdravstvo, od 8.00 do 16.00 časova, na više punktova - rekla je Aćimovićeva.

Prema njenim riječima, svi građani koji žele da se vakcinišu prvo treba da pozovu besplatni broj 0800-50-555 da zakažu termin, kako se ne bi stvarale gužve.

Ona je dodala da se u ovom trenutku neće moći vakcinisati svi oni koji imaju bilo kakve akutne simptome raspiratornih infekcija, nego moraju sačekati da simptomi prođu.

- Kada je riječ o kovidu 19, oni koji imaju akutne simptome bolesti i svi oni koji su u karantinu, takođe ne mogu da se vakcinišu- naglasila je Aćimovićeva.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana