Vakcina protiv gripa nikad traženija

Danijela Bajić
Vakcina protiv gripa nikad traženija

BANjALUKA - Interesovanje stanovnika Srpske za vakcinu protiv sezonskog gripa nikad nije bilo veće, što potvrđuju u domovima zdravlja, čiji telefoni, kažu, neprestano zvone.

Kako navode u zdravstvenim ustanovama širom RS, građani su, u strahu od istovremenog obolijevanja od gripa i virusa korona, pohrlili da zakažu termin vakcinisanja protiv gripa što prije, jer se plaše da će sve doze planuti u kratkom roku. Vakcinacija je juče počela u većini lokalnih zajednica, a kako bi se što više stanovnika blagovremeno zaštitilo od virusnih infekcija koje donosi hladno vrijeme, Institut za javno zdravstvo RS ove godine nabavio je 20.000 doza besplatnih i 5.000 komercijalnih vakcina, koja košta 26 KM.

Načelnica Službe porodične medicine u Domu zdravlja u Banjaluci Kosana Stanetić istakla je za “Glas Srpske” da interesovanje za vakcinaciju protiv sezonskog gripa nikad nije bilo veće.

- Telefoni konstantno zvone. Ako je suditi po prvom danu, interesovanje za ovu vakcinu biće neuporedivo veće u odnosu na prethodne godine - kazala je Stanetićeva i dodala da je ova ustanova dobila više od 3.000 doza besplatnih vakcina, koje su raspoređene u 120 timova porodične medicine.     

Iako vakcinacija protiv sezonskog gripa u dobojskom Domu zdravlja počinje danas, stanovnici od juče neprestano zovu da se naruče, jer se plaše da će vakcine brzo nestati. Direktor Doma zdravlja u ovom gradu Slavko Kovačević kaže da im je stiglo nešto manje od 500 besplatnih i 800 komercijalnih doza.

- Tražili smo više doza nego što smo dobili. Da li ćemo kasnije dobiti još, to ne zavisi od nas. Međutim, telefoni ne prestaju da zvone. Građani se za vakcinu protiv gripa interesuju kao nikada do sada. Razlog za to je što se mnogi plaše združivanja sezonskog gripa i virusa korona - kazao je Kovačević.

U Bijeljini su još juče zakazani termini vakcinisanja za cijelu sedmicu, a direktorica tamošnjeg Doma zdravlja Danijela Đukin istakla je da vakcina protiv sezonskog gripa ne štiti i od virusa korona, te da je ne mogu primiti oni koji su bili pozitivni na “kovid” mjesec dana nakon preležane bolesti.

Dom zdravlja Prijedor započeo je juče vakcinaciju protiv sezonskog gripa za pacijente koji imaju pravo na besplatnu vakcinu, dok se komercijalne vakcine očekuju do kraja sedmice. U Dom zdravlja Gradiška, gdje danas počinje vakcinacija, stiglo je 700 doza besplatnih i 850 doza komercijalnih vakcina. Kolika je jagma za vakcinama pokazuje i podatak Instituta za javno zdravstvo da je u Banjaluci prvog dana utrošeno više od 500 doza komercijalne vakcine.

Ko ima pravo na besplatnu vakcinu

- pacijenti na hemodijalizi, insulin-zavisni dijabetičari

- osobe sa hirurškim intervencijama na srcu

- HIV pozitivni i oboljeli od AIDS-a

- djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu i oboljela od cistične fibroze

- oboljeli od mišićne distrofije i multiple skleroze

- pacijenti koji su završili hemoterapiju

- lica sa posebnim potrebama u kolektivnom smještaju 

- zaposleni u infektivnim klinikama i jedinicama intenzivne medicine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana