Uz pomoć "Dedinja", UKC u BL dobija kardiohiruršku kliniku

Tanjug
Foto: Agencije

BEOGRAD- Uz pomoć Instituta "Dedinje", na Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci 6. juna počeće da radi kardiohirurška klinika, kada će se obaviti i prva zajednička operacija srpskih ljekara.

Na današnjem skupu u Institutu "Dedinje", na kome već pet dana borave studenti treće i šeste godine banjalučkog Medicinskog fakulteta, rečeno je da će na novoj kardiohirurgiji u Banjaluci biti po troje hirurga i anesteziloga iz Srbije, kao i brojni tehničari i sestre.

Institut "Dedinje" je prema sporazumu od prije četiri godine postao nastavna baza banjalučkog Medicinskog fakulteta, a o utiscima su za Tanjug govorili studenti šeste godine Duška Regoda i Igor Radoja, koji su se na srpskom Institutu upoznali sa najsloženijim vidovima liječenja.

"Tokom same posjete imali smo priliku da se upoznamo sa predoperativnom pripremom pacijenata, operacijama kao i postoperativnim procedurama. S obzirom da se na Univerzitetsko kliničkom centru planira otvaranje kardiohirurgije, nama je izuzetno značajno da se upoznamo sa samim procedurama kako bismo to mogli implementirati u naš zdravstveni sistem u Republici Srpskoj", rekla je Regoda.

Njen kolega Radoja kaže da mu je boravak na Dedinju veliko iskustvo, te da su se studenti upoznali sa najsloženijim vidovima liječenja.

"Radujemo se što će se u Univerzitetskom kliničkom centru otvoriti kardiohirurška klinika i uvjereni smo da će naši ljekari imati podršku. Velika je čast biti u ustanovi koja važi za najbolji centar za liječenje kardiovaskularnih bolesnika", rekao je Radoja.

Upravnik kardiohirurgije Slobodan Mićović zahvalio je kolegama sa banjalučkog Medicinskog fakulteta, jer su prepoznali Institut "Dedinje" kao nastavnu bazu i naglasio da već dugi niz godina postoji uspješna saradnja.

"Edukovali smo više njihovih interventnih i kliničkih kardiologa, dolazili su i specijalizanti. Kardiovaskularni tim iz Instituta pomoći će mladim kolegama da dobro savladaju kardiohirurgiju i zaista mi je veliko zadovoljstvo da budem na čelu kardiohirurškog tima koji će pomagati", rekao je Mićović.

On je naveo da će se među srpskim timom naći mladi hirurzi, anesteziolozi, tehničari, medicinske sestre...

Dekan Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić naglasio je da je dolazak banjalučkih studenata u beogradski Institut već stvar tradicije i da kolege sa Dedinja uveliko pomažu kolegama u Banjaluci.

"Već 6. juna će biti obavljena prva zajednička kardiohirurška operacija u Kliničkom centru Banjaluka, a proteklih nekoliko godina je bila intenzivna priprema da se tako nešto dogodi", poručio je Škrbić i dodao da je želja da banjalučki mladi stručnjaci dolaze na "Dedinje".

Rukovodilac Centra za specijalizaciju Medicinskog fakulteta u Banjaluci Duško Vulić, ističe da sve što se u Republici Srpskoj nije moglo u kardiohirurhiji razviti, tamošnji studenti su imali priliku da vide na srpskom Institutu.

"Ovde je nastavna baza Medicinskog fakulteta, a u okviru interne medicine imamo pet nastavnika sa kojima sarađujemo i koji učestvuju u nastavi. nastojimo da svi zajedno radimo na edukaciji stanovništva", istakao je Vulić.

Na skupu je poručeno da kardiovaskularne bolesti čine više od 50 odsto svih problema u zdravstvu i da su među prvim uzročnicima smrtnosti u našoj populaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana