Uvozno sjeme pod lupom inspektora

Anita Janković Rečević
Uvozno sjeme pod lupom inspektora

BANjALUKA - Domaća poljoprivredna proizvodnja ove godine imaće poseban značaj za tržište hrane i prerađivačku industriju Srpske, a kako ratare i povrtare ništa ne bi omelo da ostvare što bolje i kvalitetnije prinose, republički fitosanitarni inspektori ovih dana pojačano kontrolišu repromaterijal iz uvoza.

Kako bi pružili podršku domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji i podržali mjere Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kojima se nastoji omasoviti proljetna sjetva i obezbijediti podrška domaćim proizvođačima i prerađivačima, u Inspektoratu RS ističu da pojačanim kontrolama fitosanitarne inspekcije nastoje da osiguraju kvalitetan repromaterijal koji se prometuje i koristi u Srpskoj. 

Imajući u vidu početak sjetvene sezone i aktuelnu situaciju izazvanu pandemijom korona virusa, u Inspektoratu naglašavaju da posebnu pažnju prilikom kontrola usmjeravaju na osnovne preduslove za postizanje visokih i kvalitetnih  prinosa, a to su kvalitetno sjeme poljoprivrednog bilja, sadnog materijala, đubriva i drugog repromaterijala.

- U prva tri mjeseca ove godine republička fitosanitarna inspekcija je prilikom uvoza uzela 259 uzoraka za laboratorijsko ispitivanje kvaliteta i prisustva štetnih organizama, od čega je samo u drugoj polovini marta uzeto 57 uzoraka. Pošiljke koje se uzorkuju ostaju pod nadzorom do dobijanja rezultata, čime se sprečava rizik da se nekvalitetan repromaterijal nađe na tržištu - ističu u Inspektoratu.

Dodaju da je zbog vanredne situacije na graničnim prelazima i carinskim ispostavama Gradiška, Šamac, Rača i Klobuk, koje su određene za prevoz robe u drumskom saobraćaju, odnosno uvoz pošiljki u BiH, uspostavljeno 24-časovno radno vrijeme inspektora.

- Cilj ovakve organizacije rada je omogućiti uvoznicima da u bilo kojem trenutku dolaska na granični prelaz ili carinsku ispostavu mogu završiti obaveze koje se odnose na pregled robe koja podliježe fitosanitarnom nadzoru prilikom uvoza i u što kraćem roku nastaviti vožnju ka krajnjem odredištu - rekli su u Inspektoratu RS i dodali da je fitosanitarna inspekcija spremna da i dalje radi punim kapacitetom kako bi obuhvatili što više mjera kojima će olakšati poljoprivrednim proizvođačima situaciju izazvanu ovom pandemijom.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da bez kvalitetnog sjemenskog materijala nema nade u dobar prinos, ni dobru žetvu.

- Od kvaliteta sjemena u najvećem obimu zavisi naša proizvodnja. Ako posijemo nekvalitetno ili zaraženo sjeme, tokom cijelog ciklusa očekujemo dobar rod, a kada dođe vrijeme berbe ili žetve, uočimo da nam je cijela godina propala. Ne kaže se džaba “kako posiješ, tako i žanješ”. Oštrije kontrole pozdravljamo, na tome stalno insistiramo - rekao je Marinković.

Vrijednost

Prema procjenama ministarstva, očekivana vrijednost poljoprivredne proizvodnje ove godine procjenjuje se na 1,763 milijarde KM, dok je procijenjena vrijednost prehrambene industrije 959,032 miliona KM. Procjene su da će ratarskim kulturama biti zasijano 138.000 hektara, od čega 131.211 hektara kukuruzom, čija cijena sjetve iznosi 2.200 KM po hektaru. U ovoj godini očekuje se da soja bude zasijana na 4.682 hektara, uljana repica na 1.747, suncokret na 895 hektara. Povrće će u intenzivnoj proizvodnji biti zasijano na 19.028 hektara, dok je u voćarskoj proizvodnji predviđeno da bude zasađeno 14.562 hektara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana