Uvođenje instituta porodičnog doma

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog porodičnog zakona Srpske, a posebnu novinu predstavlja uvođenje instituta porodičnog doma, koji uživa poseban pravni režim u slučaju prestanka braka ili zajednice života roditelja maloljetnog djeteta.

Prijedlogom porodičnog zakona Srpske znatno je unaprijeđena zaštita prava i interesa djeteta, a posebno u pogledu održavanja ličnih odnosa sa djetetom, vršenja roditeljskog prava i prava djeteta na slobodno izražavanje mišljenja.

Preciznije su uređeni imovinski odnosi između bračnih supružnika, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

"Redefinisan je institut usvojenja s ciljem da se unaprijedi i precizira ocjena podobnosti lica koja žele da usvoje tuđe dijete, odnosno djeteta za usvajanje, kao i da proces usvojenja bude efikasan u pogledu zaštite interesa djeteta bez roditeljskog staranja", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je prošireno polje pravnih dejstava koja se priznaju za vanbračnu zajednicu.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog Zakona o prestanku važenja Zakona o posebnim republičkim taksama, kojim se ukida obaveza plaćanja posebne republičke takse čiji su obveznici svi privredni subjekti u Srpskoj.

Cilj ukidanja posebne republičke takse je rasterećenje privrednih subjekata i brži rast privredne aktivnosti u Republici Srpskoj.

Vlada Republike Srpske je od sredine marta 2020. godine donijela niz mjera i subvencija s ciljem smanjenja i saniranja štete i gubitaka koji su nastali u poslovanju mnogih privrednih subjekata, usljed djelovanja pandemije virusa korona u Srpskoj.

Prijedlog je zasnovan i na analizama koje se vrše u okviru reforme poreskih i neporeskih davanja u Republici Srpskoj u okviru Registra poreskih i neporeskih davanja, a sa osnovnim opredjeljenjem da se uspostavi javna kontrola nad fiskalnim opterećenjem privrede i građana.

Ovim mjerama je od 1. januara 2021. godine republička taksa smanjena za 30 odsto, a od 2022. godine za 60 odsto u odnosu na 2020. godinu, dok se od 2023. godine, nakon 30 godina primjene, predlaže njeno ukidanje.

Procjena ostvarenja prihoda od posebne republičke takse u ovoj godini iznosi oko pet miliona KM. Iz tog razloga, ukidanje ove takse od 2023. godine značilo bi odricanje od budžetskih prihoda Republike Srpske u pomenutom iznosu u korist dalje podrške privredi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana