Ustaše u Bihaću ubile 384 studenta i đaka

Srna
Ustaše u Bihaću ubile 384 studenta i đaka

BIHAĆ - Na stratištima u Bihaću počinjena su svirepa ubistva Srba u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/, a jedan podatak o žrtvama rata u tom mjestu od 1941. do 1945. godine govori da su ubijena 384 studenta i đaka, izjavio je paroh bihaćki Slaviša Milinović

Milinović je rekao Srni da je mnogo srpske djece iz Bihaća stradalo od ustaša, ali da tačan broj nije upisan. On je istakao da su djeca ubijana na najsvirepije načine - klanjem, strijeljanjem, bacanjem u jame, prebijanjem i odsijecanjem dijelova tijela.

"Jedan podatak koji govori o žrtvama rata u Bihaću 1941-1945 kaže da su 384 studenta i đaka stradala, dok je postradalo 2.200 izdržavanih lica, što znači da je među njima veliki broj djece. Taj broj se odnosi na 6.445 ubijenih bihaćkih Srba", naveo je paroh bihaćki. Na području Bihaća za vrijeme NDH bilo je 40 stratišta, ukazao je Milinović, i to Garavice, Kapetanova kula, ulica prema Klokotu, Most na Uni, Mikuljanove štale, Uljevite bare, Ceravac, Kuće Bubala, Ripač, Čair i Zabarice, te Risovačka jama.

Tu su i Delića jama na Zavalju, Pećina u Baljevcu, Bukovac - između Žegara i Zavalja, Međudražje, Osoje - šuma kod Vrste, Ribićka glavica, Debeljača, Veliki Skočaj - Splavak, Sokolac, Golubić, Srpsko Malo Založje, Pritoka, Hrgar-babina greda, Jankova njiva, Velebit i Gorjevac. Među ovim stratištima su i Dubovsko, Grmuša, Brina ispod Grmuše, Lohovo-Dvoslap, Lohovo brda, Rajnovci-Bare-Jasikovača, Grabež, Zlopoljac, Bosanski Doljani, Ćukovi, Klišević, Štrbački buk, Bugar, Kulen Vakuf, Kalati i Boričevac jama. Na Garavicama je u ustaškom pokolju ubijeno 12.000 Srba.

"Iz Hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Pritoci, koji datira iz 1893. godine, Srbi su odvedeni na Garavice, gdje su mučenički postradali, a Hram je 1941. godine spaljen, porušen i uništen. On danas svjedoči o mučeničkom životu Srba iz Bihaća i čeka obnovu", istakao je Milinović.

 U MJESTU BARE UBIJENO STOTINU DJECE, ŽENA I STARACA

U ljeto 1941. godine u Kulen Vakufu ustaše su, prema popisu žrtava, ubile oko 950 Srba. "Veće stratište je i selo Rajnovci na mjestu Bare, gdje su ustaše u ljeto 1941. godine ubile oko stotinu staraca, žena i djece. U Kulen Vakufu je u ljeto 1941. ubijeno oko 950 Srba".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana