Centar za njegu i pomoć Šamac: Usluge koristi 65 starih i bolesnih

Srna
Centar za njegu i pomoć Šamac: Usluge koristi 65 starih i bolesnih

ŠAMAC - Usluge Centra za njegu i pomoć pri Crvenom krstu opštine Šamac od njegovog osnivanja 2017. godine koristilo je 130 lica, a danas je taj broj 65 i stalno se povećava, rekla je rukovodilac ovog centra Dragana Sofrenović.

Prema njenim riječima, kako mladi odlaze sa područja opštine Šamac, ostaju starije osobe kojima je neophodna pomoć, tako da je sve veća potreba za medicinskim uslugama, individualnom njegom i društvenom pomoći koje oni pružaju svojim korisnicima.

Sofrenovićeva kaže da je Centar za njegu i pomoć formiran pri Crvenom krstu Šamac u okviru projekta “Zdravo starenje”, koji su realizovali švajcarski Crveni krst i opština Šamac, od kojih dobijaju određen iznos novca za medicinske potrebe, gorivo i plate.

Ona je podsjetila da projekat traje do decembra ove godine, ali da sve zavisi od švajcarskog Crvenog krsta i opštine Šamac koji su finansijeri.

“Imamo veliko područje koje obilazimo, ali stižemo. Ima zabačenih mjesta gdje je ljudima potrebna pomoć. Ljudi žele da neko sa njima razgovara. U tome je velika potreba da se ovaj projekat nastavi”, napomenula je Sofrenovićeva.

Prema njenim riječima, korisnici njihove usluge plaćaju 4,5 KM po satu.

“Opština Šamac finansira 15 korisnika koji nisu u mogućnosti da participiraju naše usluge, a riječ je o penzionerima”, navela je Sofrenovićeva.

Ona je dodala da je u Centru za njegu i pomoć zaposleno četvoro radnika, kao i jedno povremeno, te da su od švajcarskog Crvenog krsta dobili auto za rad na terenu i električna bicikla koja im olakšavaju rad.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana