USAID: Pokrenuta kampanja “Hrana gurmana” - podrška za 120 malih biznisa

Srna
USAID: Pokrenuta kampanja “Hrana gurmana” - podrška za 120 malih biznisa

SARAJEVO - USAID/Švedska farma dva projekat pokrenuo je danas kampanju za informisanje javnosti pod nazivom “Hrana gurmana”, u okviru koje će u naredna tri mjeseca biti promovisani visokokvalitetni prehrambeni proizvodi 120 malih biznisa iz cijele BiH, dok će prirodna kozmetika biti promovisana pod srodnim sloganom.

U narednih nekoliko dana Farma dva projekat objaviće javni poziv u kojem će pozvati sve proizvođače iz BiH, koji ispunjavaju uslove, da se pridruže kampanji.

Poziv će biti objavljen na kanalima društvenih medija kampanje i veb-stranici Švedska/USAID farma dva projekta.

Kriza uzrokovana virusom korona i višemjesečni prekid rada je sektor ugostiteljstva i hotelijerstva /HoReCa/ dovela do velikog smanjenja prodaje i potrošnje delikatesnih i gurmanskih proizvoda koje proizvode mali biznisi, dok su male delikatesne trgovine takođe zabilježile ozbiljan pad prometa, saopšteno iz USAID-a.

Prema Redovnom ekonomskom izvještaju Svjetske banke o zapadnom Balkanu iz proljeća ove godine, 72 odsto mikro preduzeća i 66 odsto malih preduzeća na Balkanu izjavilo je da je uticaj krize bio izrazito negativan na njihovo poslovanje.

“Kampanja će stoga promovisati 120 malih biznisa, uključujući 100 poljoprivrednih proizvođača, deset delikatesnih trgovina i deset restorana koji koriste domaće proizvode u svojoj kuhinji. Ovo će pomoći malim biznisima u BiH da se nose sa posljedicama pandemije kovid-19 i prošire svoju bazu kupaca”, istaknuto je u saopštenju.

Nedavna anketa, sprovedena tokom pandemije, pokazala je da čak 85 odsto potrošača u BiH smatra da treba kupovati domaće proizvode, 72 odsto ih je navelo da već kupuju više domaćih proizvoda, dok je 50 odsto izrazilo spremnost platiti više za domaći proizvod.

Kampanjom “Hrana gurmana”, Švedska/USAID farma dva projekat želi da skrene pažnju potrošača u BiH na neke od najboljih domaćih proizvođača i njihove proizvode.

Cilj je povezati ljubitelje ukusne i zdrave hrane sa najboljim proizvodima koje BiH može ponuditi, te trgovinama i restoranima koji ih nude.

Kampanja će biti promovisana na društvenim mrežama i veb-stranici projekta (www.farmabih.ba), a sadržaće priče o kvalitetnim proizvodima, njihovom ukusu i idejama, kao i mjestima i ljudima koji su doveli do njihovog nastanka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana