Uručena priznanja za sportsku saradnju Srpske i Srbije

Srna
Foto: Srna

BEOGRAD - U Beogradu su danas zaslužnim pojedincima uručena "Posebna priznanja za razvoj i unapređenje sportske saradnje Srbije i Republike Srpske", a među dobitnicima je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Priznanja dodjeljuju Savez za sport i rekreaciju Srpske i Biciklistički savez Srpske, a ceremonija je održana u Ruskom domu.

U ime Dodika priznanje je primio šef Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović, a saopšteno je da je u planu povezivanje sportske saradnje Srpske, Srbije i Rusije, uz osnivanje Centra za razvoj sportske saradnje u Beogradu, Banjaluci i Moskvi.

Cicović je, u ime Dodika, prenio najiskrenije pozdrave i zahvalnost, kao i podršku projektu biciklističke trke Beograd-Banjaluka koji na pravi način predstavlja i Srpsku i Srbiju.

On je istakao da ova trka predstavlja pravi primjer kako treba da sarađuju Srpska i Srbija, kao i da se njome predstavljaju tradicija i kultura, pokazuje značaj srpskog jedinstva, ali i obavlja važan posao na očuvanju srpskog identiteta, jezika, kulture.

"Ovo sportsko takmičenje je naše, ali i svjetsko, jer se boduje za svjetski kup", rekao je Cicović.

Direktor Saveza za sport i rekreaciju Republike Srpske Vladimir Kuvalja uručio je priznanja u vidu plaketa i Cicoviću i Predstavništvu Republike Srpske, kao i direktoru Ruskog doma Jevgeniju Baranovu, ambasadoru BiH u Sjevernoj Makedoniji Draganu Jaćimoviću, dok je poznati beogradski advokat Goran Petronijević kao poseban poklon dobio džepni sat sa posvetom.

Kuvalja je direktoru Ruskog doma Baranovu, u ime narode Republike Srpske, uručio i dres ruske prvakinje Marine Letajeve, kojoj je Kuvalja odlučio da tokom proglašenja najboljih u individualnom hronometru, pusti rusku himnu i pored svjetske zabrane, nakon što je na Palama, u Istočnom Sarajevu, osvojila prvo mjesto.

Baranov je, zahvalivši za priznanje, rekao da do danas u nazivu Ruskog doma, za nauku i kulturu, nije bilo sporta, ali da ovo priznanje vidi kao avans i da se nada da će u narednim godinama biti dodat i sport, kao znak bratskih odnosa.

Među dobitnicima, kojima će priznanja biti uručena naknadno, su i ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić, ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović, predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i drugi.

Dodjelu priznanja organizovalo je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, Savez za sport i rekreaciju, te Centar za razvoj sportske saradnje Srbije i Republike Srpske.

Vlade Srbije i Republike Srpske proglasile su Međunarodnu biciklističku trku "Beograd - Banjaluka" za događaj od najveće važnosti za saradnju Srbije i Srpske u oblasti sporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana