Uredba o postupku dodjele sredstava uslužnim djelatnostima

Srna
Uredba o postupku dodjele sredstava uslužnim djelatnostima

BANjALUKA - Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske donio je danas uredbu o postupku dodjele sredstava ugostiteljima koji pružaju uslugu smještaja, turističkim agencijama i izvođačima umjetnosti za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona.

Prema ovoj uredbi, za privrednog subjekta uplatiće se porezi i doprinosi na platu po svakom zaposlenom radniku prijavljenom na puno radno vrijeme ili preduzetniku koji nije obveznik doprinosa na osnovu radnog odnosa ili korisnik prava na penziju, u skladu sa propisima kojima je uređena oblast doprinosa i poreza na dohodak, za period jul-septembar.

Pravo na dodjelu sredstava imaju privredni subjekti koji obavljaju pretežnu/osnovnu djelatnost: hoteli i sličan smještaj, odmarališta i ostali smještaj za kraći odmor, ostali smještaj, djelatnost putničkih agencija, djelatnost tur-operatora i izvođačku umjetnost, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Privredni subjekt koji podnosi zahtjev za dodjelu sredstava dužan je da ima registrovano sjedište na teritoriji Republike Srpske, da nije smanjio broj radnika za više od 15 odsto, kada se uporedi broj radnika na dan 31. avgust sa danom 29. februar, da ima finansijski gubitak koji podrazumijeva prosječan pad prometa u periodu jul-septembar od najmanje 40 odsto i više u odnosu na isti period prošle godine.

Privredni subjekat treba da je izmirio poreze i doprinose na platu po svakom zaposlenom radniku prijavljenom na puno radno vrijeme ili preduzetniku koji nije obveznik doprinosa na osnovu radnog odnosa ili korisnik prava na penziju, u skladu sa propisima kojima je uređena oblast doprinosa i poreza na dohodak, zaključno sa 30. junom.

Privredni subjekt podnosi zahtjev za dodjelu sredstava nadležnom ministarstvu najkasnije do 20. decembra.

Ukoliko je privredni subjekt u momentu donošenja rješenja po ovoj uredbi već uplatio poreze i doprinose za period jul-septembar, ta će se uplata smatrati kao pretplata za naredni poreski period.

Postupak dodjele sredstava po osnovu Uredbe sprovodiće Ministarstvo trgovine i turizma i Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda je odobrio Republičkoj upravi civilne zaštite dodatna sredstva u iznosu od 225.000 KM sa uračunatim PDV-om, za nabavku 36 kontejnera neophodnih javnim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj.

Na sjednici je odobrena isplata 382.262 KM za pomoć 26 privrednih subjekta za saniranje finansijskih gubitaka zbog posljedica pandemije virusa korona u sektorima međunarodnog prevoza lica u drumskom saobraćaju i pružanju aerodromskih usluga.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda je odobrio isplatu 530.621 KM za 56 poslovnih subjektata koji ispunjavaju uslove za refundaciju sredstava po osnovu iskorištenih turističkih vaučera za septembar.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske odobrio je 1.045.704 KM za nabavku higijenskih i dezinfikacionih sredstava s ciljem nesmetanog provođenja nastavnog procesa za vrijeme trajanja pandemije.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana