Univerzitet u Istočnom Sarajevu napredovao za 345 mjesta na Vebometriks listi

Srna
Univerzitet u Istočnom Sarajevu napredovao za 345 mjesta na Vebometriks listi

ISTOČNO SARAJEVO - Univerzitet u Istočnom Sarajevu na najnovijoj svjetskoj Vebometriks rang listi napredovao je za 345 mjesta u odnosu na rangiranje iz januara ove godine i trenutno je na 3.441. poziciji svjetskih univerziteta od rangiranih više od 31.000.

U odnosu na jul prošle godine, Univerzitet u Istočnom Sarajevu napredovao je za 2.037 mjesta.

“Značajno poboljšanje pozicije Univerziteta u Istočnom Sarajevu uslijedilo je zbog velike posvećenosti i rada svih zaposlenih nastavnika i saradnika na Univerzitetu, posebno u oblasti nauke i istraživanja, a nakon niza mjera koje je preduzelo i realizovalo rukovodstvo Univerziteta”, saopšteno je iz ove visokoškolske ustanove.

Na nivou BiH Univerzitet u Istočnom Sarajevu nalazi se na petom mjestu od rangiranih 48 visokoškolskih ustanova.

Vebometriks je svjetski priznata rang lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog instituta.

Rangiranje visokoškolskih ustanova se vrši na osnovu tri indikatora: vidljivost univerziteta, otvorenost univerziteta i izvrsnost u naučno-istraživačkom radu.

Prvih pet mjesta u svijetu na Vebometriks listi zauzimaju američki univerziteti. Prvi je Harvard, a slijede Stenford, Tehnološki institut u Masačusetsu /MIT/, Berkli i univerzitet u Mičigenu.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana