Univerzitet Sarajevo: Omogućeni nastava i ispiti i u učionicama

Srna
Univerzitet Sarajevo: Omogućeni nastava i ispiti i u učionicama

SARAJEVO - Senat univerziteta u Sarajevu zaključio je na elektronskoj sjednici da se nastava koja podrazumijeva praktični rad studenata može odvijati i u učionici, uz poštivanje epidemioloških mjera i preporuke kriznih štabova.

Prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Sarajevu Aida Hodžić objasnila je da se svi vidovi nastave, za koje je to moguće, mogu i dalje održavati onlajn.

Savjeti fakulteta i akademija odlučiće za koje će se to predmete nastava i ispiti odvijati u učionicama.

Ona je naglasila da je Senat na jučerašnjoj telefonskoj sjednici donio odluku i o produženju nastave u ljetnom semestru za jednu sedmicu, tako da bi kraj nastave trebalo da bude 12. juna.

Taj period koristio bi se, kako je rekla Hodžićeva, za nadoknadu nastave u učionici, dodatne konsultacije i pripremanje studenata za ispite. U tom smislu i završni ispiti u redovnom i popravnom roku, takođe bi bili produženi za jednu sedmicu.

Nastavu koju nije bilo moguće održavati onlajn, tokom prirodne nesreće izazvane epidemijom virusa korona, potrebno je nadoknaditi do 31. jula, prenose federalni mediji.

“Naravno, uz mogućnost parcijalnog polaganja završnih ispita u skladu sa zakonom, Statutom i pravilima studiranja. Fakulteti će dostaviti Univerzitetu rasporede nadoknade te nastave”, navela je Hodžićeva.

Senat je odobrio i dodatni ispitni termin, u junsko-julskom popravnom ispitnom roku. Omogućene su (onlajn ili u učionici) i odbrane završnih radova u svim ciklusima studija, uključujući i radne finalne verzije doktorskih disertacija.

Biće omogućeno i polaganje prijemnih ispita za brucoše, onlajn ili u učionicama, uz poštivanje epidemioloških mjera.

Zaključkom je definisan i pristup laboratorijskoj infrastrukturi, za izvođenje praktičnog dijela završnih radova na svim ciklusima studija.

Objavljivanje konkursa za upis u novu studijsku godinu planiran je za 5. jun, po akademskom kalendaru. Konkurs je trenutno na Vladi Kantona Sarajevo koja daje saglasnost na plan upisa, a resorno kantonalno ministarstvo na tekst konkursa.

Odlukom Senata, zbog epidemije virusa korona, redovna nastava na Univerzitetu u Sarajevu prekinuta je 12. marta. Univerzitet u Sarajevu ima oko 27.000 studenata na više od 500 studijskih programa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana