Unicef: Obezbijeđen internet za više od 5.300 đaka u Srpskoj

Srna
Unicef: Obezbijeđen internet za više od 5.300 đaka u Srpskoj

SARAJEVO - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Unesko i Unicef zajedno su obezbijedili pakete mobilnog interneta za više od 5.300 djece do kraja školske godine, u čemu je značajnu podršku dala i kompanija "M:tel", obezbijedivši besplatne pakete za jedan broj đaka.

Više od 130.000 djece u Republici Srpskoj već više od dva mjeseca ne idu u škole usljed pandemije kovida-19, zbog čega se učenje nastavlja na daljinu zbog čega je pristup internetu važniji nego ikada, saopšteno je iz Unicefa.

Predstavnik Unicefa u BiH Rovnak Kan rekla je da je pandemija otkrila jaz između djece različitih socio-ekonomskih stanja i zahtijeva dostizanje univerzalnog pristupa učenju putem interneta u situacijama kada je fizička prisutnost u školama rizik za bezbjednost djece.

"Obrazovni sistem mora imati pravična, alternativna i inovativna rješenja za reagovanje u trenutnoj situaciji zbog čega je ključno ulagati u razvoj pristupačnih digitalnih i medijskih resursa koji su bazirani na planovima i programima. To će dozvoliti nesmetan prelaz na učenje putem interneta kada situacija zahtijeva zatvaranje škola. Pandemija je prilika za unapređenje procesa učenja i podučavanja i sveukupne kvalitete obrazovanja", istakla je Kanova.

Šef Kancelarije Uneska u BiH Siniša Šešum naveo je da je pandemija izazov, ali i prilika za institucije širom svijeta da koriste prednosti digitalne tehnologije.

"U doba dostupnosti digitalnih resursa neosporna je potreba uvođenja obrazovnih reformi koje koriste potencijal tehnologije. Partnerstvo sa privatnim sektorom je ključno u povezivanju obrazovnih sistema sa ekonomijom zasnovanom na znanju i unapređenju kvalitete obrazovanja. Cijenimo M:tel-ovo prepoznavanje važnosti pristupa obrazovanju", rekao je Šešum.

Unesko i Unicef nastavljaju da podržavaju obrazovne vlasti u BiH u obezbjeđenju kontinuiteta i kvaliteta obrazovanja, kako tokom, tako i nakon pandemije, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana