Ukidanje putarine početak izuzetne saradnje, u 2022. izgradnja puta Foča - Šćepan Polje

Srna
Ukidanje putarine početak izuzetne saradnje, u 2022. izgradnja puta Foča - Šćepan Polje

TREBINjE, HERCEG NOVI - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je danas da bi sljedeće godine trebalo da počne izgradnja puta Foča - Šćepan polje, što će doprinijeti boljem infrastrukturnom povezivanju Republike Srpske i Crne Gore.

Cvijanovićeva je istakla da je riječ o velikom projektu i poduhvatu koji će mnogo značiti za ove dvije zemlje, za građane i privredu.
Kada je riječ o revitalizaciji puteva u Republici Srpskoj, Cvijanovićeva je navela da postoji transportna strategija koja podrazumijeva revitalizaciju i izgradnju ili prekategorizaciju određenih puteva u Srpskoj da bi mogla biti uspostavljena adekvatna putna infrastruktura širom Republike.

-Prolazim svim putevima u Republici Srpskoj i znam u kakvom su stanj -, rekla je Cvijanovićeva, odgovarajući na pitanje novinara da li je upoznata o kvalitetu puta od Foče do Trebinja.

Cvijanovićeva je najavila da će putevi u istočnom i južnom dijelu Republike Srpske biti revitalizovani ili će biti izgrađene dionice koje trebaju da se grade.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić ozvaničili su danas ukidanje putarine na putnom pravcu između Trebinja i Herceg Novog.

Ozvaničenju su prisustvovali i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i predsjdenik Opštine Herceg Novi Stevan Katić. Cvijanovićeva je izjavila da je ukidanje putarine na putnom pravcu između Trebinja i Herceg Novog veliki poduhvat u funkciji bolje saradnje, razumijevanja i olakšica za građane i privredu.

Cvijanovićeva je rekla da ukidanje putarine mnogo znači u finansijskom smislu posebno za građane ili privredu lokalnog karaktera s obzirom na to da su to ljudi koji češće prelaze granicu i odlaze na crnogororsko primorje.

-Mi smo upućeni jedni na druge i ovo je način da pokažemo da ta upućenost ne smije da trpi bilo kakvu barijeru. Zaista sam zahvalna, mislim da je ovo veliki gest - istakla je Cvijanovićeva novinarima na graničnom prelazu Sitnica, gdje je ozvaničeno ukidanje putarine.

Cvijanovićeva je istakla da veoma cijeni ovaj gest Crne Gore, koji će mnogo značiti i za građane i privredu.

-Ovo je gest koji se uklapa u naše dobre prijateljske odnose u kojima želimo da uklanjamo barijere, a ne da ih postavljamo. Mislim da je ovo pravi način da se tako nešto postigne - rekla je Cvijanovićeva.

Zdravko Krivokapić rekao je da je ukidanje naplate putarine na magistralnom putu Trebinje-Herceg Novi veliki iskorak i dobar znak koji ukazuje na početak izuzetne saradnje Crne Gore i BiH.

- Danas je još jedan divan dan i ovo predstavlja veliki iskorak koji smo uspjeli da napravimo u kratkom vremenskom periodu -, rekao je Krivokapić.

On je istakao da danas, pred početak turističke sezone, najavljuju da građani Herceg Novog i Trebinja, koji imaju najveće benefite od ukidanja plaćanja ove putarine, kao i svi ostali koji dolaze na crnogorsko primorje, na ovom putu neće više plaćati putarinu.

Krivokapić je napomenuo da se od 30. avgusta prošle godine, kada se desila početna sloboda u Crnoj Gori, koja je verifikovana i izborima u Herceg Novom, upravo na teritoriji Herceg Novog na ovaj način pokazuje da je vladavina prethodnog režima u Crnoj Gori dovela do ovakvog ograničenja prema građanima, koji, kako je rekao, ne smiju da se dijele bez obzira kojoj naciji, vjeri pripadaju ili za koga glasaju.

On je najavio i da će uskoro četiri granična prelaza između Crne Gore i BiH biti pretvorena u integralne prelaze, kao i da će na svim graničnim prelazima između dvije zemlje biti uspostavljeni skeneri koji će po skraćenoj proceduri vršiti provjeru transporta roba iz obje zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana