UKC: Životi pacijenata nikada nisu bili u opasnosti zbog kvaliteta kiseonika

Srna
Foto: Arhiva

BANjALUKA- Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike Srpske saopštio je da kiseonik za naugroženije pacijente znači život, te da iz ove zdravstvene ustanove odgovorno tvrde da životi njihovih pacijenata kojima je bila neophodna kiseonička podrška nikada nisu bili u opasnosti zbog kvaliteta kiseonika.

U saopštenju povodom današnjeg performansa gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića ispred Tužilaštva Republike Srpske, radnici UKC-a Srpske istakli su da je kvalitet kiseonika bio "vrhunski i mnogo više nego medicinski zadovoljavajući, kao što je to ekspertskim analizama utvrdila i nezavisna laboratorija kompanije `Linde`".

"Živote naših pacijenata ugrožavao je aktuelni gradonačelnik i samo mi znamo šta smo proživljavali tih dana zajedno sa našim pacijentima i njihovim porodicama. Da nismo sačuvali zdrav razum i prisebnost i razgovarali sa njima dok su prolazili kroz agoniju, imali bismo masovno umiranje na našim odjelima i klinikama, a sve to zahvaljujući neodgovornom i sebičnom ponašanju dotičnog", istaknuto je u saopštenju.

Iz UKC-a su naveli da je aktuelni gradonačelnik Banjaluke širenjem dezinformacija o ispravnosti kiseonika unio strah i paniku među njihove pacijente, porodice pacijenata i njihove najmilije.

"Očita želja mu je bila da pokuša da uruši povjerenje stanovnika Republike Srpske u zdravstveni sistem i na taj način diskredituje zdravstvene radnike. Svojim postupcima umalo je doveo do još jedne tragedije poput smrti 12 beba i izgradnje još jednog spomenika, što je monstruozno. U tome, na svu sreću, nije uspio", saopšteno je iz UKC-a.

Iz UKC-a su dodali da vjeruju da je gradonačelnik Banjaluke "tada ipak počinio zločin nad stanovnicima Republike Srpske jer su mnogi od njih na osnovu takvih njegovih neistina izbjegavali bolničko liječenje, odgađali javljanje ljekaru, što je sigurno izazvalo mnogo teži oblik bolesti, a za neke u krajnjem ishodu i smrt".

"Interesantno je da, kada god mu ponestane medijske eksponiranosti, uporno pokušava da revitalizuje takozvanu aferu kiseonik. To je još jedan od dokaza da dotični nije dorastao funkciji koju obavlja", naglasili su iz UKC-a.

U saopštenju se navodi da je "tužno da je mladi aktuelni gradonačelnik zbog sopstvenog političkog marketinga spreman da unese kolektivnu paniku i strah u sopstveni narod".

"Njegovo kameleonsko ponašanje i svaštarenje istovremeno izigravajući ljekara, gradskog arhitektu i komunalnog policajca, mogli su da dovedu do humanitarne katastrofe, a suštinski predstavljaju paravan za njegovo neznanje, nezrelost i neobrazovanost", piše u saopštenju.

Iz UKC-a su istakli da vjeruju u Republiku Srpsku i rad njenih institucija, da rade, stvaraju i grade.

"Nismo zaposleni u putujućem cirkusu, već ozbiljno radimo za dobrobit i zdravlje naroda, što ćemo nastaviti i u budućnosti", poručili su iz UKC-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana